Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: ellentétes irányú változások

A Reuters adatközlése alapján a november 23 – november 27-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,7%-kal lett drágább, a gázolajé 0,1%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin ára a hét négy napján  stagnált, majd péntekre kilőtt. A gázolaj ára a hét folyamán lassan csökkent. A heti átlagos piaci változások, valamint a szerdán (november 25-én) bejelentett áremelés után a benzinnél további 3-4 forintos emelés várható, a gázolajnál pedig 2-3 forintos csökkentés lehetséges.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 42-44 dollár között változott, heti átlagban közel két dollárral, öt százalékkal növekedett az ár. Az árak a hét első két napján emelkedtek, a többi napon kicsit csökkentek. A hét eleji áremelkedést az orosz-török katonai konfliktus okozta. Az áralakulást csak kissé befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten tizenhárommal csökkent.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga csak alig másfél dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár és a határidős ár a hét végére közeledett egymáshoz. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a határidős Brent ára valamivel erősebben nőtt, mint a határidős WTI ára. Az üzemanyagpiacokon az európai benzinexport lehetősége ezen a héten ismét bővült, az Egyesült Államokba irányuló export az ünnepek, a finomítói leállások és a határidős benzinár emelkedése miatt felerősödött, Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló. Az ARA kikötökben raktározott benzinkészletek ezen a héten már magasabbak, mint az egy évvel korábbi szint. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az ARA kikötőkben raktározott dízel igen magas készletszinten van. A Rajna vízszintje a hét elejére némileg megemelkedett, a szállítás elindult, de a kereslet nem túl jelentős, inkább a készletek visszatáplálása történik.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a november 23 – november 27-e közötti időszakban 2,7%-kal drágult, azonban az észak-nyugat-európai piacon árcsökkenés volt, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 4,5%-kal emelkedtek az árak. A benzin ára a mediterrán piacon a hét első négy napján stagnált, majd péntekre 30 dollárral emelkedett, az északnyugat-európai piacon 70 dolláros volt az emelkedést. A három piac eltérő változása a hét végére az árak kiegyenlítődését hozta. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,1%-kal csökkent, az észak-európai piacokon hasonlóan kicsiny, de áremelkedés történt. Ezen a héten a dízel árváltozása követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a november 23 – november 27-i héten 294 Ft/dollár körül ingadozott, több mint 2,5 forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz viszonyított gyengülését a dollár erősödése okozta. Az árfolyam változása ezen a héten felerősítette a benzinár emelkedését.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 3,5%-os, az ARA piacon 5,5%-os áremelkedés jelentkezett, míg a NWE piacon 3%-os csökkenés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 0,8%-os árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,2-0,9%-os emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 3-4 forint közötti emelkedést jeleznek, a másik két piacon -4, illetve +7 forint a változás mértéke. A gázolaj forintban mért ára esetében valamennyi piacon 1-2 forint közötti áremelkedés mutatható ki. November 27-én, pénteken a benzin ára 3 forinttal, a gázolaj ára 2 forinttal drágult. A hét utolsó két napjának piaci árváltozásait és az árfolyam változását figyelembe véve a benzinél 2-4 forint közötti áremelés, a dízelnél 0-3 forint közötti csökkentés lehetséges.

A benzin ára 337-341 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 340-342 Ft/liter közötti szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11 a gázolaj ára 13%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 18%-kal több benzint és 22%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 28 alkalommal tekintették meg.)