Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: most egy kis pihenés

A Reuters adatközlése alapján a november 16 – november 20-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 7,5%-kal, a gázolajé 3,2%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a hét eleji csökkenés után az árak kissé növekedtek (benzin), vagy stagnáltak (gázolaj). A heti második árcsökkentés bejelentése után már lényeges változás nem jelentkezett a piacokon, ezért hétfőn várhatóan nem változnak az árak.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 40-42 dollár között változott, heti átlagban közel három dollárral, hat százalékkal csökkent az ár. Az árak a hét első napja után folyamatosan emelkedtek. A heti átlagos ár csökkenését elsősorban a dollár erősödése és az óriási kőolajkészletek egyre nyomasztóbb terhe okozta. Az áralakulást talán befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten tízzel csökkent.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga csak másfél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár és a határidős ár a hét végére távolodott egymástól. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a határidős WTI valamivel erősebben csökkent, mint a határidős Brent ára. Az űzemanyagpiacokon az európai benzinexport lehetősége ezen a héten kedvező maradt, az Egyesült Államokba irányuló export ugyan már mérsékeltebb, de Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló. Az ARA kikötökben raktározott benzinkészletek a jelentős kiszállítások miatt viszonylag alacsonyak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az ARA kikötőkben raktározott dízel igen magas készletszinten van, egyes kereskedők már szállítóhajókon raktározzák a dízelt, illetve hosszabb szállítási utakon utazik az ázsiai dízel Európába, ezzel is lassítva a készletnövekedést. Az előrejelzések szerint a Rajna vízszintje a jövő héten már elég magas lesz ahhoz, hogy tejes terheléssel induljanak el a szállítóhajók. Ez megemeli a keresletet (esetleg az árakat), de a szállítás költségének csökkenése mérséklő hatású lesz.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a november 16 – november 20-a közötti időszakban 7,5%-kal csökkent, azonban az észak-nyugat-európai piacon csak 5% volt a mérséklődés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 10%-kal csökkentek az árak. A benzin ára a mediterrán piacon a hét első napján érte el a minimumot, majd minden nap kis mértékkel emelkedtek az árak. Hasonlóan változott az NWE és az ARA piac ára is. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,2%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 3,6%-os volt az árcsökkenés. Ezen a héten az üzemanyagárak követték az olajárak változását.

A forint árfolyama a november 16 – november 20-i héten 291 Ft/dollár körül ingadozott, 0,8 forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam dollárhoz viszonyított gyengülését a dollár erősödése okozta. Az árfolyam ezen a héten mérsékelte a heti átlagos árak csökkenését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7,4%-os, az északnyugat-európai piacon 5%-os, míg az ARA piacon 10%-os árcsökkenés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 3%-os árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 3,3%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 6-9 forint körüli csökkenést jeleznek, a másik két piacon 5, illetve 12 forint a csökkenés mértéke. A gázolaj forintban mért ára esetében valamennyi piacon 3-5 forint közötti árcsökkenés mutatható ki. November 20-án, pénteken a benzin ára 5 forinttal, a gázolaj ára 4 forinttal csökkent. Ezt a mértéket figyelembe véve a heti átlagokkal számolva benzinnél még maradt kis tere a csökkentésnek, de ez vlószínűleg elmarad, mivel az árdöntés után az árak emelkedésbe forultak. A gázolajnál a pénteki csökkentés után nem várható változtatás.

A benzin ára 336 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 342 Ft/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11 a gázolaj ára 13,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 18%-kal több benzint és 22,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 102 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical