Érdekvédelem Fuvarpiac Hírek Rendezvények Találkozók

Jelentősen növekedhet a hazai közúti fuvarozás versenyképessége

Az ország legnagyobb fuvarozó szakmai érdekképviselete, a NiT Hungary legfőbb célja a magyar fuvarozás piaci pozíciójának erősítése Európában. Az október 28-i regionális tagi találkozón a kormány által kidolgozott 16 pontot ismertették a fuvarozási piac hazai résztvevőivel. Az új kormánycsomag áttörést jelenthet ebben a szektorban, hiszen korábban a magyar közúti fuvarozás nemzetközi szinten nem volt piacképes és felkészült.

Regionalis_tagi_talalkozoA Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary október 28-i tagi találkozóján megvitatta a kormány 16 pontos csomagját, amely nemzetközi szinten növeli a logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások versenyképességét. Cél a költségek csökkentése, a piacvédelem erősítése, és a gépjárművezető hiány megoldása.

„A rendszerváltást követően a kormány először nyilvánítja ki, hogy kiemelkedően fontosnak tartja a logisztikai és a közúti fuvarozási ágazatot a nemzetgazdaság szempontjából. Ezért most egy 16 pontos kormányhatározatot hozott és miniszterelnöki megbízottat nevezett ki Wáberer György személyében, aki a megvalósulást felügyeli” – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára. „Amennyiben megvalósul a határozat, versenyképes helyzetbe kerülnek a magyar fuvarozók az európai piacon. Ez mind a vállalkozásoknak, mind az államnak előnyökkel járhat” – tette hozzá a főtitkár.

Az őszi regionális tagi találkozón a résztvevők kiemelték a költségek csökkentésének fontosságát. A magyar vállalkozóknak eddig olyan költségelemekkel kellett számolniuk, amelyek nem terhelik külföldi vetélytársaikat, mint például az iparűzési adó (IPA). Amennyiben a parlament megszavazza, 2016 januárjától a külföldi útdíj meghatározott mértéke is levonható lesz az IPA-ból, jelentősen csökkentve ezzel a nemzetközi környezetben dolgozó fuvarozók hazai adóterhét. További megtakarítást jelenthet a cégeknek a haszongépjárművekre vonatkozó vagyonátruházási illetékmentesség, amely régóta elvi kérdést jelentett az érdekképviselet számára. Célkitűzésük, hogy más szakmához hasonlóan a fuvarozóknak se kelljen plusz költséget vállalni beszerzett termelőeszközeikre.

Dittel_Gabor_NiT Hungary_ugyvezeto_fotitkara
Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára

Megvitatták továbbá, hogy a hazai piac és a magyar cégek védelme érdekében fokozzák a külföldi járművel fuvarozók ellenőrzését, és növeljék a szabálytalanságot elkövetők bírságtételeit is. A szervezet lényegesnek tartja, hogy a közutakon a külföldieket is zökkenőmentesen bírságolhassák meg a helyszínen, és az őket érintő büntetés-behajtás is egyszerűbben történjen.

Országos szinten mintegy hatezer gépkocsivezetői állás betöltetlen a szektorban, ami akadálya az alágazat további növekedésének. Éppen ezért, a közúti közlekedési szektor fellendülése érdekében a kormány 5 milliárd forintos állami támogatást biztosít ingyenes szakirányú gépkocsivezető képzésre, amelyben a NiT Hungary aktívan közreműködik a program koordinátorával, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft- vel.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a 16 pontos magyar versenyképességi csomag teljesülése óriási előrelépést jelenthet a nemzetközi piacon, a hazai fuvarozó vállalkozások gazdasági életében.

Forrás: NiT Hungary – Positive Communications Kft.
.

(Ezt a cikket 61 alkalommal tekintették meg.)