Baleset-megelőzés Hírek Rendőrségi hírek Vezetéstechnika

Hasznos tanácsok az őszi közlekedéshez

Valamennyi járművezető számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés.

Forrás: Police.hu

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esős időjárásra.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Forrás: Police.hu

A betakarítás kezdetével az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vontatott járművel találkozhatunk.

A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem tisztítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, amely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet. Az állati erővel vontatott járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után az utakon, ezért célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni. Fokozott veszélyforrás továbbá a járművekről az útra szóródott termény, amelyen az autó könnyen megcsúszhat, ezért fontos a haladási sebesség helyes megválasztása.

A fentiek figyelembe vételével kíván balesetmentes őszi közlekedést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 142 alkalommal tekintették meg.)