Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: a benzin ára 5 forinttal is csökkenhet

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 28 – október 2-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,4%-kal, a gázolajé 1,1%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban stagnált a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyag piaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve október 7-én, szerdán, a benzin ára várhatóan 4-6 forinttal lesz olcsóbb, a dízel ára változatlan marad, esetleg 2 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 45-48 dollár között változott, a heti átlagban fél dollárral csökkent az ár. Az árak a héten folyamatosan ingadoztak, a hét utolsó napján csökkent az olajár. Ezen a héten semmilyen lényeges gazdasági esemény nem mozdította meg az üzemanyagok spot piacát. Az amerikai kőolajpiaci hírek szerint a héten ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, most 26 darabbal. A Joaquin hurrikán veszélyt jelenthet az USA keleti partjainál levő finomítókra, de egyelőre nincs piaci reakció, mivel bizonytalan a hurrikán vonulásának iránya. Szaudi-Arábia olajminisztere a G-20 konferencián kijelentette, hogy fenntartják az olajipari beruházások szintjét, mivel továbbra is a kínálat bővítését tekintik a piaci részesedés megtartásának legfőbb eszközeként.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga szintén fél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten alig változott, mivel a határidős WTI ára és a Brent ára közel azonos mértékben csökkent. Az űzemanyagpiacokon az Egyesült Allamokba irányuló európai benzinexport ezen a héten jelentősebben csökkent, mivel emelkedtek az amerikai benzinkészletek. Az európai benzinexport keresletét azonban továbbra is támogatja az ázsiai. a közel-keleti, illetve a nyugat-afrikai piaci igény.Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, az előrejelzések szerint az amerikai dízelimport várhatóan mérséklődik az ősz folyamán, de Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről továbbra is bőséges az import. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély, de az utóbbi napokban kissé emelkedett a vízszint, így a szállítás némileg felgyorsult.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a szeptember 28- október 2-a közötti időszakban 4,4%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 5,5%-kal esett az ár, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 6,4%-os volt a csökkenés. Ezzel a változással kiegyenlítődtek a régiós benzinárak. A benzin ára mindhárom piacon a hét első négy napján stagnált, majd péntekre jelentősebb áresés következett be. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,1%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 1,1-1,9%-os volt az árcsökkenés. Ezen a héten inkább csak a benzin áralakulása követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a szeptember 28 – október 2-i héten 279,5 Ft/dollár körül ingadozott, gyakorlatilag az egy héttel megelőző szinten van a heti átlag, azonban ez a pénteki jelentős forinterősödésnek tudható be.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 4,4%-os, az északnyugat-európai piacon 5,6%-os, míg az ARA piacon 6,5%-os árcsökkenés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 1,1%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,1-1,9%-os mérséklődést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint-dollár árfolyam alakulása nem befolyásolta a belföldi áralakulást.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 5-6 forintos mérséklődést mutatnak, a másik két piacon még jelentősebb (7-8 forint) a csökkenés forintban mérve. A fenti változások miatt 4-6 forintos árcsökkenés várható a benzin esetében. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán és az északnyugat-európai piacon 1,6, az ARA piacon 2 forintos esést jeleznek az adatok. Az előzőek alapján nem valószínű az árváltoztatás, de egy 2 forintos csökkentés is lehetséges.

A benzin ára 335 forint/liter körüli szintre kerülhet, a gázolaj ára várhatóan 346 Ft/liter körüli szinten marad.. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18, a gázolaj ára 17,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 68 alkalommal tekintették meg.)