Gazdaság Hírek Logisztika

Varga Mihály: a logisztika lehet a gazdaság egyik motorja

A logisztikai ágazat lehet a hazai gazdaság egyik motorja – mondta Varga Mihály, az energiaitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. regionális logisztikai központjának átadásán szerdán Szikszón.

Varga Mihály - Nemzetgazdasági miniszter - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Varga Mihály – nemzetgazdasági miniszter – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A nemzetgazdasági miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település határában lévő komplexum avatásán úgy fogalmazott: a szállítási és raktározási szektor foglalkoztatja a munkavállalók öt százalékát, az ágazat csaknem 500 milliárd forint adót fizet, a bruttó hazai termékhez való hozzájárulása pedig hat százalék.

Szólt arról, hogy ez az arány a fejlett európai országokban 10-12 százalék között mozog, éppen ezért a logisztikában “van még lehetőség”, a mostani hat százalékról akár 8-10-12 százalékra lehet feltornázni ez az arányt.

Mint mondta: 2014 és 2020 között a meglévő hazai források mellett az uniós támogatásokból is jut logisztikai fejlesztésekre.

A kormány a logisztikában rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében javítani kívánja a nemzetközi fuvarozásban részt vevő vállalkozások versenyképességét, ezért kötött megállapodást a fuvarozók egyesületével, hogy hozzájárul hatezer leendő kamionsofőr képzéséhez – emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve: erre a programra 21 ezren jelentkeztek.

Ha ez a program eredményes lesz, akkor azt folytatni kell – szögezte le, megjegyezve: a szakképzettség megszerzése támogatásával csökkenteni kívánják a meglévő munkaerőhiányt, mérsékelik az adminisztrációs terheket, hangsúlyt helyeznek az infrastrukturális fejlesztésekre és csökkentik a közlekedés környezetterhelő hatásait.

A nemzetgazdasági miniszter hangoztatta: a magyar gazdaságban van növekedési lehetőség, potenciál, és a magyar vállalkozókban megvan az az ambíció, hogy ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseket megvalósítsanak – utalt a szikszói beruházásra.

Az 1 milliárd 120 millió forintba került 6 ezer négyzetméter alapterületű csarnok beruházáshoz – a cégcsoporthoz tartozó – Üvegszikla Kft. az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Program keretében mintegy 390 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A több mint kétszáz embert foglalkoztató magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Hell az elmúlt öt évben mintegy 15 milliárd forint értékű beruházást valósított meg Szikszón. A cég a 2014-es üzleti évet 12,8 milliárd forint nettó árbevétel mellett 560 millió forint eredménnyel zárta, és különböző jogcímeken 2,3 milliárd forintot fizetett adóként.

Az új csarnoképület átadása azt is jelenti, hogy a társaság újabb ötven embernek ad munkát, a tervek szerint pedig a későbbiekben további – mintegy 30 milliárd forintra tehető – fejlesztésekkel és beruházásokkal további 300 dolgozót alkalmazhatnak.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 145 alkalommal tekintették meg.)