Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: kis változások

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 21 – szeptember 25-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,1%-kal csökkent, a gázolajé 0,5%-kal lett drágább. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,5%-kal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve szeptember 30-án, szerdán, a benzin ára várhatóan nem változik, a dízel ára 0-2 forint között emelkedhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 46-49 dollár között változott, a heti átlag lényegében véve nem változott. Az árak a hét első felében ingadoztak, majd a hét utolsó két napján csökkentek. Ezen a héten semmilyen lényeges gazdasági esemény nem mozdította meg az üzemanyagok spot piacát. Az amerikai kőolajpiacon a túlkínálat kissé mérséklődött, de továbbra is jelentős. Többen a Volkswagen-botrány hatásaként arra számítanak, hogy a dízel forgalmának előretörése mérséklődik, vagy visszaesik, de ennek piaci hatása csak hosszú távon jelentkezhet. A héten ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, most csak négy darabbal. A benzin európai áralakulását az is befolyásolja, hogy a nyári minőségű üzemanyagokról a télire térnek át, mely valamivel olcsóbb üzemanyagot jelent.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint fél dollárral emelkedett az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csekély mértékben nőtt, mivel a határidős WTI ára nem változott, viszont a Brent-é növekedett. Az üzemanyagpiacokon az Egyesült Allamokba irányuló európai benzinexport kissé visszaesett, mivel az Egyesült Államokban mérséklődött a kereslet és a benzinkészletek is emelkedtek. Az exportkeresletet azonban továbbra is támogatja az ázsiai. a közel-keleti, illetve a nyugat-afrikai piaci igény.Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a mindhárom fontos piacról összesen 5 millió tonna feletti szállítmányt várnak szeptember folyamán. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a szeptember 21- szeptember 25-e közötti időszakban 0,1%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 0,8%-kal esett az ár, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon nem változott a heti átlagár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,5%-kal nőtt, az észak-európai piacokon 0,4-0,5%-os volt az áremelkedés. Ezen a héten inkább csak a benzin áralakulása követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a szeptember 21 – szeptember 25-i héten 280 Ft/dollár körül ingadozott, 4,3 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét második felében a forint gyengült.  A forintban számított eheti üzemanyag-árváltozásokra az árfolyam erősebb hatást gyakorolt, mint a piaci árak változása. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 1,4%-os, az északnyugat-európai piacon 0,6%-os, míg az ARA piacon 1,5%-os áremelkedés  áremelkedés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 2,1%-os emelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,9-2%-os növekedést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint  árfolyam alakulása elősegítette az áremelkedést.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 1-2 forintos emelkedést mutatnak, a másik két piacon is hasonló a változás mértéke forintban mérve. A fenti kis elmozdulás miatt valószínűbb, hogy nem lesz változtatás, de egy 2 forintos emelés sem elképzelhetetlen. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál 2 forint körüli emelés a valószínűbb, de ez el is maradhat.

A benzin ára 340 forint/liter körül maradhat, a gázolaj ára várhatóan 346 Ft/liter körüli szintre emelkedhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára közel 19%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25%-kal több benzint és 26%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

A fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatásokat mutatják a Thomson-Reuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 55 alkalommal tekintették meg.)