ADR Ellenőrzések Hírek Katasztrófavédelem

Veszélyes anyagok szállítását ellenőrizte a katasztrófavédelem, 35 szabálytalanság

Tizenegy, veszélyes anyagot szállító teherautó és huszonnégy vasúti kocsi esetében tárt fel szabálytalanságot a katasztrófavédelem a DISASTER 2015 VÁSZ (veszélyesáru-szállítás) elnevezésű akció során – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

A katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak az M5-ös autópályán Szeged közelében 2013. április 24-én, ahol hidrogén-peroxid szivárog egy teherautó ezerliteres tartályából. A veszélyes anyag mintegy fele kijutott a szabadba, de nem veszélyezteti a környezetet. MTI Fotó: Donka Ferenc
Illusztráció – A katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak az M5-ös autópályán Szeged közelében 2013. április 24-én, ahol hidrogén-peroxid szivárgott egy teherautó ezerliteres tartályából.
MTI Fotó: Donka Ferenc

Mukics Dániel elmondta: a szeptember 14. és 18. között tartott akció keretében a veszélyes szállítmányokat ellenőrizték Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Közúton összesen 2683 járművet ellenőriztek, amelyek közül 215 szállított veszélyes árut. A 11 szabálytalanság nyomán 8 szállítmányt tartottak vissza a helyszínen, a többiekre is bírságot szabnak ki. Az ellenőrzött teherautók összesen 1,8 millió kilogramm, valamint több mint 56 ezer liter veszélyes árut szállítottak – tette hozzá.

A vasúti ellenőrzés alkalmával 1016 vasúti járművet vontak kontroll alá, ezek közül 455 vagonban szállítottak összesen 8 millió kilogrammnyi veszélyes árut. Szabálytalanságot 24 vasúti kocsi esetében tártak fel, a szabálytalankodók ellen hatósági eljárás indult.

Ellenőriztek továbbá 24 – köztük 10, összesen szintén 8 millió kilogrammnyi veszélyes anyagot szállító – hajót, uszályt is. A vízi áruszállítás kontrollja során szabálytalanságot nem találtak.

A katasztrófavédelem és a társhatóságok együttesen 51 esetben intézkedtek, a rendőrség 5, az adó- és vámhivatal 11 szabálytalanságot tárt fel a közúti forgalomban részt vevő, nem veszélyes árut szállító járművek esetében – sorolta szóvivő.

Az akció az OKF iparbiztonsági főfelügyelőségének koordinálása mellett zajlott.

Az egyes kontrollpontokat kikerülő, “trükközni” próbáló járművezetők és járműveik ellenőrzése érdekében az akcióban a tizenegy ellenőrzési helyszínen dolgozók mellett hat járőröző mobil csapatot is bevetettek – közölte Mukics Dániel.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 207 alkalommal tekintették meg.)