Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: ártartás vagy kis csökkentés

A Reuters adatközlése alapján a szeptember 14 – szeptember 18 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,4%-kal csökkent, a gázolajé 1,8%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,6%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve szeptember 23-án, szerdán, az üzemanyagárak  0-2 forint között csökkenhetnek.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 46-50 dollár között változott, a heti átlag lényegében véve változatlan. Az árak a hét első felében emelkedtek, majd a második felében visszaestek. A visszaesést egyrészt az amerikai kamatemelés elmaradásával magyarázzák, másrészt azal, hogy ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ezen a héten 23 darabbal. A túlkínálat tehát jelentős, azonban a számítások szerint 2015 második felében kb. fél millió hordó/nap mennyiséggel csökken az amerikai kőolaj-kitermelés mennyisége. Az áralakulást az OPEC is befolyásolta jelentésével, amely szerint 2020-ig legfeljebb évi 5 dollárral 80 dollár/horóra növekedhet az olajár. A nem-OPEC országok várható kitermelését 2017-re 58 millió hordó/nap szintre becsülték, 1 millió hordóval alacsonyabbra, mint egy hónapppal korábban. Az áralakulást az is befolyásolja, hogy a nyári minőségű üzemanyagok kereslete visszaesett, s a téli típusú termelésre még nem mindegyik finomító állt át.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga fél dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a egy dollárral csökkent, mivel a határidős WTI ára kevésbé csökkent, mint a Brent ára. Az űzemanyagpiacokon az európai benzinexport visszaesett, mivel az Egyesült Államokban mérséklódött a kereslet. Az exportkeresletet azonban továbbra is támogatja az ázsiai. illetve a nyugat-afrikai piaci igény.Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a mindhárom fontos piacról összesen 5 millió tonna feletti szállítmányt várnak szeptember folyamán. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja az, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély ezért csak 40%-ra feltöltött rakománnyal közlekedhetnek a hajók. Ez és a szállítás vonatra, valamint kamionokra való átterelése megemelte az árakat.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a szeptember 14- szeptember 18-a közötti időszakban 1,4%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 5%-kal esett az ár, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 2,9%-kal csökkent az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,8%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 1,9-2,0%-os volt az árcsökkenés. Ezen a héten inkább csak a gázolaj áralakulása követte az olajárak változását.

A forint árfolyama a szeptember 14 – szeptember 18-i héten 275 Ft/dollár körül ingadozott, 4,4 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét utolsó napján a forint gyengült. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,9%-os, az északnyugat-európai piacon 6,5%-os, míg az ARA piacon 4,4%-os árcsökkenés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 3,4%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 3,5-3,6%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint  árfolyam támogatta az árcsökkenést.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 4 forintos változást mutatnak, a másik két piacon a változás kilenc, illetve hat forintos csökkenést jeleznek. A pénteki árcsökkentést figyelembe véve a mediterrán piachoz igazodva nem várható változtatás, de a másik két piac eseményeihez igazodva akár 2 forintos csökkentés is elképzelhető. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál 2 forintos csökkentés elképzelhető, de ez el is maradhat figyelembe véve a pénteki változtatást.

A benzin ára 341 forint/literre csökkenhet, a gázolaj ára várhatóan 345 Ft/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 18%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 24%-kal több benzint és 25%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosak.

Forrás: GKI energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 64 alkalommal tekintették meg.)