Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: erős emelkedés

A Reuters adatközlése alapján az augusztus 31- szeptember 4 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 7%-al emelkedett, a gázolajé 8%-al lett drágább. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,2%-al gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását, valamint a pénteki áremelést  figyelembe véve szeptember 9-én, szerdán, a benzin ára 4-5 forinttal, a gázolajé 6-8 forinttal emelkedhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között változott, heti átlagban közel hat dollárral, (mintegy 14%-al) nőtt az olajár, azonban a hét utolsó napján kisebb korrekció volt. Az árak emelkedésének nincs gazdasági alapja, a túlkínálat továbbra is jelentős és várhatóan a kereslet a kínálat bővülésénél lassabban nő. Az olajár emelkedését a tőzsdei spekulációs befektetések emelték, valamint az, hogy az Egyesült Államokban javuló munkanélküliségi adatokat és rekordszintű autó-eladásokat jelentettek be. Ezek a tényezők emelik a várható olajkeresletet. Az augusztusi csökkenő árak miatt ismét csökkent a kőolajfúrások száma, a múlt héten 13-mal alacsonyabb értéket jelentettek be, amely eltüntette az elmúlt hetek szerény emelkedését. Az áremelkedést erősítette, hogy a nyári szezon lezárulása után sem mérséklődött a benzinkereslet az Egyesült Államokban, júniusban 4%-al, éves átlagban 2,3%-kal nőtt a fogyasztás.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga közel 5,5 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár  alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten 0,8 dollárral csökkent, mivel a határidős WTI ára gyorsabban emelkedett, mint a Brent-é. Az üzemanyagpiacokon az export vonatkozásában az amerikai piacok felől a kereslet kissé mérséklődik, de az amerikai finomítói leállások miatt a mérséklődés lassú. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, mindhárom fontos piacról továbbra is nagy mennyiségben szállítanak dízelt. Törökország és Algéria nagyobb tendert jelentett be szeptemberre, ez tovább élénkíti a szállításokat.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon az augusztus 31-szeptember 4-e közötti időszakban 7%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,1-4,5%-os volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 8%-al nőtt, az észak-európai piacokon 8,5-8,3%-os volt az áremelkedés. Ezen a héten mindkét üzemanyag követte az olajárak változását. Az európai raktárakban magas szinten van a tárolt üzemanyag mennyisége, Németország belső részeibe csak lassan kerül az üzemanyag és a tüzelőanyag, mivel a Rajna vízszintje továbbra is alacsony.

A forint árfolyama az augusztus 31 – szeptember 3-i héten 280 Ft/dollár körül ingadozott, több mint három forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét első napján a forint még erősödött, de összességében a múlt héten a dollár szinte minden devizához viszonyítva erősödött. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 7,5%-os áremelkedést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított árak 4,8-5%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 9,2%-os emelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 9,6-9,8%-os növekedést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint  árfolyam változása felerősítette az áremelkedést.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében még 4-6 forint körüli újabb áremelést tesznek lehetővé a pénteki két forintos emelést is figyelembe véve. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál a pénteki 4 forintos emelést követően újabb 6-8 forintos emelést feltételezünk. .

A benzin ára 350 forint/liter körül alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 353 Ft/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18 a gázolaj ára 20%-al csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 24%-al több benzint és 27%-al több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 75 alkalommal tekintették meg.)