Hírek Kommunikáció és Informatika Vezetéstechnika

Hazai közlekedésinformatikai fejlesztés nyújt segítséget a sofőrképzésben

A megfelelő szaktudással rendelkező járművezetők hazai állományának bővítését szolgáló sofőrképzéshez járulhat hozzá egy olyan magyar fejlesztésű megoldás, amelynek használatával a fuvarozásban és közúti áruszállításban érintett vállalatok folyamatosan nyomon követhetik, és ezáltal fejleszthetik a járművezetők vezetéstechnikai képességeit.

Deszpot Károly, a WebEye Magyarország ügyvezetője
Deszpot Károly, a WebEye Magyarország ügyvezetője

A hazai fuvarozó vállalatoknál egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő képzettséggel rendelkező járművezetők felvétele, illetve a meglévő sofőrállomány szaktudásának továbbfejlesztése. A változatos fuvarfeladatok, illetve a különböző rakománytípusok és útviszonyok eltérő vezetéstechnika alkalmazását teszik szükségessé, ezért napjainkban a közúti fuvarozás során elengedhetetlen, hogy egy járművezető olyan naprakész tudással rendelkezzen, amely alkalmassá teszi különböző típusú és életkorú, ezáltal eltérő vezetési stílust igénylő tehergépkocsik, kamionok vezetésére.

A WebEye Magyarország szakértői szerint a helyes vezetési stílus elsajátításával a fuvarozók számottevő mértékben csökkenthetik a nem megfelelő járműhasználatból eredő többletkiadásokat, 5-12%-kal visszaszoríthatják az üzemanyagköltségeket, növelhetik az általuk használt tehergépjárművek élettartamát, emellett akár 15-20%-kal mérsékelhetik a járművek szervizköltségeit.

Ehhez a megtakarításhoz nyújt segítséget egy hazai fejlesztésű, a nemzetközi piacon is egyedülálló vezetési stíluselemző megoldás, amely részletes értékelést biztosít a fuvarozó cégeknek az általuk alkalmazott járművezetők vezetési stílusát leginkább meghatározó tényezőkről: a gázpedál helyzetéről, a tempomat és a retarder használatáról, az intenzív fékezések számáról és időtartamáról, a fordulatszám megválasztásáról, a nyomatékeloszlásról, valamint a saját súllyal történő kigurításról. A rendszer előre meghatározott súlyszámok alapján értékeli a sofőrök teljesítményét, és statisztikai adatokat szolgáltat a menedzsment tagjai számára eredményeikről

„A rutinos, évtizedes tapasztalattal rendelkező járművezetők továbbképzéséhez a vezetési stílus elemzése és értékelése éppúgy hozzájárul, mint a pályakezdők betanításához. Egy fuvarozóvállalat költséghatékony működése érdekében ugyanis az új gépkocsivezetők oktatása mellett a meglevő sofőrállomány tagjaiban az évek során rögzült típushibák korrigálása is elengedhetetlen. A vezetési stíluselemző segítségével a fuvarozók naprakész információkat szerezhetnek arról, hogy a járművezetőnek mely területen van szüksége továbbképzésre, a vállalatvezetés pedig folyamatosan nyomon követheti a sofőrök fejlődését, és ellenőrizheti az oktatások eredményességét” – mondta el Deszpot Károly, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

Az eszköz használatával – az alkalmazott oktatási módszerektől függően – akár már 1-2 héten belül érzékelhető eredmények érhetőek el. A túlzott fékhasználatot, kigurítást, valamint a fordulatszám rosszul megválasztása esetén jelentkező problémákat rövid időn belül orvosolhatják a fuvarozók, ezáltal a nem megfelelő használatukból eredő többletköltségek is mérsékelhetők. A teljes folyamat az adatok begyűjtésétől a járművezető oktatásáig, illetve vezetési képességeinek ismételt kiértékeléséig megközelítőleg 3 hónapot vesz igénybe. A rendszer nagyságrendileg már 2000 kilométernyi vezetést követően képes részletes értékelést adni a vezetést befolyásoló tényezőkről. Ennek felhasználásával képezhetőek tovább a járművezetők az árufuvarozásban részt vevő cég méretétől és lehetőségeitől függően saját erőforrások segítségével, illetve ideális esetben professzionális vezetési trénerek bevonásával.


WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő, 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye Magyarország a vállalatcsoport termékeinek magyarországi értékesítését és ügyféltámogatását végzi.

Bővebb információ: http://hu.webeye.eu/

Forrás: FLOW PR
.

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)