Gazdaság Hírek Közút

Két év alatt, közel 3 milliárd forintot költött fejlesztésre a Magyar Közút

Az elmúlt két évben eszközparkján és a mérnökségi ingatlanjain is jelentős technológiai fejlesztéseket hajtott végre a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a teljes beruházás összköltsége közel 3 milliárd forintot tett ki, amelynek 30 százalékát az Európai Uniótól kapott forrás tette ki – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A közútkezelő munkagépei takarítják a behavazott 74-es főutat a Zala megyei Magyarszerdahely közelében 2013. január 25-én. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A Magyar Közút a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretein belül “Technológiai megújulást jelentő eszközbeszerzés és sótároló-fejlesztés több telephely vonatkozásában” címmel indította el új fejlesztési programját még 2013-ban. A projekt teljes, közel 3 milliárd forintos költségvetésének 30 százalékát – mintegy 890 millió forintot – az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása tette ki.

A program keretében 163 új eszközt, gépet szerzett be a társaság, valamint 6 új, nagy kapacitású sótárolót építtetett Kaposváron, Kisbéren, Lentiben, Salgótarjánban, Mohácson és Veszprémben. A beruházás magában foglalta 38 sószóró adapter, 50 rakodógép, 8 önjáró ároktisztító gép, 4 aszfaltmaró, 2 finisher, 12 vibrációs henger, 36 ütközéscsillapító adapter és 13 tengelysúly mérleg beszerzését.

Az új gépek üzemeltetéséhez új munkatársakat is felvett a társaság, a megújult géppark pedig olcsóbbá tette az üzemeltetést, így a felszabadult forrásokat az útüzemeltetési- és fenntartási munkákra fordítja a Magyar Közút.

Forrás: MTI  (ghg \ gte)
.

(Ezt a cikket 139 alkalommal tekintették meg.)