Reklám

Fuvarpiac Gazdaság Hírek Logisztika

A közúti árufuvarozáséhoz hasonló támogatást sürget a vasútnak a Hungrail

A Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és tagvállalatai szerint a vasúti közlekedés, ezen belül is a vasúti árufuvarozás prioritása akkor nem sérül a közúti fuvarozással szemben, ha a vasúti közlekedésben érdekelt vállalatok a közútihoz hasonló könnyítéseket kapnak a kormányzattól.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A Hungrail csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: ez a támogatás elősegítené a vasút piaci részarányának megtartását és volumenének növekedését, ami deklarált közlekedéspolitikai cél.

A közleményben felidézték, hogy a kormány augusztus 7-ei ülésén tárgyalta Wáberer György miniszterelnöki megbízott és a közúti fuvarozók egyesületének elnöke javaslatait a logisztikai ágazat versenyképességének növelésére. A kormányhatározat 16 pontban sorolja fel az egyes kormánytagok feladatait és azok határidejét.

A vasúti árufuvarozásban érdekelt vállalkozások örömmel csatlakoznának Wáberer György javaslatainak többségéhez, mivel azok alágazat-semleges végrehajtása minden magyarországi logisztikai szolgáltató versenyképességét növelné – fogalmaz közleményében a vasúti egyesület.

A Hungrail hamarosan eljuttatja kidolgozott szakmai javaslatait a szaktárcák és a Miniszterelnökség illetékes vezetőinek, azokról egyeztetést kezdeményez az érintettekkel – közölték.

A tájékoztatás szerint tavaly több mint 50 millió tonna árut szállítottak vasúton Magyarországon, a teljes vasúti ágazat bevételei a GDP több mint egy százalékát tették ki.

Mind Magyarországon, mind az unióban prioritást élvez a környezetkímélő vasúti közlekedés, ezért Magyarországon több százmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az elmúlt tíz évben, nagyrészt uniós támogatásokból. Ezek hatékony kihasználásához fontos, hogy a vasúti szállítás a következő években is tovább növekedjen – hangsúlyozta a Hungrail.

A magyar vasúthálózaton is számos külföldi szolgáltató tehervonata közlekedik, amelyektől a hozzáférés nem tagadható meg, amennyiben eleget tesznek adminisztratív kötelezettségeiknek. A vasúti közlekedésben kiemelt jelentősége van annak, hogy a hatóságok rendszeresen és következetesen ellenőrizzék a külföldi szolgáltatók esetében is a műszaki és munkáltatási szabályok betartását – hívta fel a figyelmet az egyesület. Azt javasolják, hogy a büntetések a közútihoz hasonlóan legyenek arányosak az elkövetett szabálysértéssel, amelyet a magyar piaci szereplőkével megegyező hatékonysággal szedjenek be a külföldi szolgáltatóktól is.

Hungrail szerint a járművezető-hiány a vasúti közlekedésben is kiemelkedő probléma. Megközelítőleg 250 mozdonyvezető kiképzéséhez a vasútvállalatok is számítanának az állami támogatásra, amely az árufuvarozás versenyképességének növelése érdekében elengedhetetlen. Komoly összeget emészt fel ennél a hiányszakmánál a sorozatos továbbképzések költsége – jelezték.

Időszerű a képzési rendszer felülvizsgálata is a vasúti közlekedésben. Az egyesület álláspontja szerint az uniós rendeleteket a magyar jogszabályok a kelleténél szigorúbban alkalmazzák, ami jelentős tehertétel mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára.

Hungrail szerint a jelenleginél aktívabb részvételre volna szükség a piacvédelem első számú színterén, az uniós szintű jogalkotásban. A magyar álláspont következetes képviselete e téren is milliárdos költségtöbbletektől mentesíthetné a piaci szereplőket – áll a vasúti egyesület közleményében.

Forrás: MTI  (gká \ gte)
.

(Ezt a cikket 117 alkalommal tekintették meg.)