Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis

A 2015. augusztus 7. és 2015. augusztus 9. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
Bringákat és lakókocsit - ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
Bringákat és lakókocsit – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban!

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

A 0+700-2+900 km szelvényben 2015. július 27 -2015. augusztus 31-ig a jobb pályatesten a H2 és a H1 haladósáv szűkítésére kerül sor (H2: 3,0 m, H1: 3,5 m), sávelhúzással a déli szektor jobb pálya felújítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

A 4+200-5+150 km szelvényben 2015. július 13- 2015. szeptember.30-ig a bal pályatesten a H1 haladósáv  zárására kerül sor rézsűcsúszás javítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

A 47-60 km szelvényben 2015. augusztus 3 – 2015. augusztus 9-ig mindkét pályatesten a H1 és a H2 haladósáv zárására kerül sor burkolatjavítás miatt, mobil tereléssel 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M1

A 112 km szelvényben lévő csomópontban 2015. május 19-2015. augusztus 21-ig mindkét pályatesten a lassítósáv zárására kerül sor csomópont átépítés és körforgalom kialakítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Az M1 ap. 112. csp. lassító sávjai le lesznek zárva. M1 jobb és bal pályán a csomópont lezárása miatt a kijelölt terelőút mindkét jelzett irányban a következő: M1 – 81. főút csomópont – 81. főút – Ipari parki bekötőút – Győr Ipari Park – Váci út – Győrszentiván A lassítósávok mellett sebességkorlátozás nem fogja lassítani a forgalmat;

M3

A 202+100 km szelvényben 2015. augusztus 3 – 2015. augusztus 9-ig mindkét pályatesten a haladó-előzősáv váltakozva történő zárására kerül sor hídjavítás miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is) 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M5

Inárcs térségében 2015. június 17-től hídfelújítási munkákat végeznek a 36-os és 38-as kilométerszelvények között. A munkálatok az autópálya mindkét oldalát érintik. A hídfelújítási munkálatok várhatóan június 17. és október 15. között zajlanak a 37-es kilométerszelvényben. A folyamatos és biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása érdekében sávelhúzással lesz biztosítva az érintett pályaszakasz 2×2 sávos forgalmi kapacitása, kivéve a munkálatokhoz szükséges terelés kiépítését és elbontását. A munkálatok ideje alatt 60 km/h sebesség korlátozás lesz érvényes (www.aka.hu).

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

Tájékoztató

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. augusztus 8-án és 9-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén. Az országos tisztifőorvos azonban az érkező hőhullám miatt 2015. augusztus 10-én éjfélig 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési minisztérium a környezetvédelemért felelős tárca egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak. (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

Tájékoztatom, hogy 2015. július 31. és augusztus 6. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmányaik érvényességét, a gépjármű műszaki állapotát, továbbá a hőségriadó miatt rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. A határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon tájékozódhatnak.

A hétvégén a hőségriadó miatt felfüggesztésre kerülhet a kamionstop. Ebben az esetben nagyobb várakozásokra nem, de élénk tehergépjármű forgalommal mindenképpen számolni kell elsősorban Záhony, Ártánd, Gyula, Nagylak, Röszke, Tompa, Letenye határátkelőhelyeken és az oda vezető útszakaszokon szombat éjjel és vasárnap napközben is.

2015. július 31-én megnyílt Röszke közúti határátkelőhely. A 7 óra és 19 óra között nyitva tartó új határátkelőhelyen az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalom, valamint a nemzetközi gyalogos és kerékpáros forgalom mellett, 2015.augusztus 1. és 2015. augusztus 31. között a nemzetközi személyforgalom is közlekedhet, kivéve az autóbuszokat.

Nyugat-Európában tart a szabadságolási időszak, valamint az iskolákban a nyári szünet, ezért ezen a hétvégén is jelentősen megnőhet főként a szerb, továbbá a román és az ukrán viszonylatban a kilépő irányú forgalom. Emellett a vendégmunkások egy része már hazafelé utazik, ezért péntektől vasárnap estig jelentős fogalomnövekedés várható elsősorban a szerb viszonylatban belépő irányban is.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom ellenőrzésére és biztosítják a szükséges humánerőforrást és technikai feltételeket. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kerülhet kialakításra a várakozások csökkentése érdekében.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhely vonatkozásában számolhatunk forgalomnövekedéssel péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamint vasárnap kora reggeltől délutánig a belépő irányban. A személyforgalomban 30-60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozás alakulhat ki a kilépő irányban pénteken és szombaton, amelynek mértéke 30-90 perc lehet. Belépő irányban szombaton egész nap és vasárnap reggeltől kezdődően estig szintén kialakulhat várakozás, amelynek mértéke elérheti a 30-120 percet. A teherforgalomban mindkét irányban legfeljebb 60-120 perc várakozással lehet számolni a hétvégén.

A Tompa közúti határátkelőhelyen átlépő személyeknek számolni kell azzal, hogy az 53-as út felújítása miatt forgalomtorlódások alakulhatnak ki.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalom növekedésével lehet számolni pénteken, szombaton kilépő irányban, amely akár 30-180 perc várakozást is eredményezhet. Belépő irányban péntektől vasárnap estig lehet a várakozási idő növekedésével számolni, melynek mértéke szintén elérheti a 30-120 percet.

A teherforgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen 60-120 perc várakozással kell számolni.

A gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Tiszasziget és Ásotthalom közúti határátkelőhelyet naponta 7 óra és 19 óra között vehetik igénybe az utasok. Alternatív útvonalként javasoljuk még a személyautóval közlekedőknek az új Röszke közúti határátkelőhelyet, amelyet naponta 7 óra és 19.00 óra között vehetnek igénybe.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban kilépő irányban, főként az átkelőhely megnyitása után délelőtt a belépő irányban és a zárást megelőzően késő délután a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban szombaton 13 óra és 17 óra között 60 perc várakozással lehet számolni. Hétfőn 3 és 9 óra között belépő, illetve 5 óra és 9 óra között kilépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus élénkülése miatt főként péntektől vasárnapig, reggel a belépő, este a kilépő irányban lehet számolni 30-60 perc várakozás kialakulásával.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban várakozással kell számolni szombaton, vasárnap és hétfőn, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet. A belépő irányban 60-180 perc várakozás kialakulásával kell számolni. A teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen kilépő irányban szombaton 30 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni a személyforgalomban, melynek mértéke elérheti a 60 percet.

A 7 óra és 19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban napközben a be- és kilépő irányokban 30 perc várakozással lehet számolni.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8 óra és 16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 351 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .