A Rába Járműipari Holding Nyrt. 24,521 milliárd forint árbevétellel zárta 2015 első fél évét, ez 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első félévi adatnál – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat csütörtökön az MTI-t.

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az üzemi nyereség az első fél évben 1,15 milliárd forint volt, 26,3 százalékkal haladva meg az előző évi hasonló időszaki adatot, amikor 909 millió forintot ért el. A közlemény szerint az eredményhez a cégcsoport két legnagyobb üzletágának teljesítménye járult hozzá.

A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 13 százalékkal bővült, elérte a 2,301 milliárd forintot a vizsgált időszakban. A Rába bruttó eredménye 1,8 százalékkal emelkedett, 4 milliárd 897 millió forintról 4 milliárd 986 millió forintra az idei első fél évben.

A társaság hitelállománya a jelenlegi struktúra kialakítása óta legalacsonyabb nettó értékét érte el, amely 4,8 milliárd forint. A tavalyi év azonos időszakában ez az érték 7,5 milliárd forint volt, az év végére pedig elérte a 8,6 milliárd forintot.

Az exportértékesítés növekedésnek indult a tárgyidőszakban: a jármű üzletág vázszerkezeti exporteladása 13 százalékkal bővült.

A közlemény idézi Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az idei év fordulópont a vállalat életében: eladósodottságuk eddig nem látott mértékben csökkent, és ez nagyobb mozgásteret biztosít piaci pozíciók megerősítésére. Az intenzív üzletfejlesztés jegyében bővítik és modernizálják kapacitásaikat, stratégiai partnereikkel pedig új üzleteket kötnek, és új piacok felé is nyitnak – jelezte Pintér István.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. Fő exportpiacai az Amerikai Egyesült Államok, a FÁK és az Európai Unió országai.

A cég részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papír utolsó záróára csütörtökön 1320 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 1327 forint, a legalacsonyabb 1009 forint volt.

Forrás: MTI  (hwp \ guz \ gte)
.

(Ezt a cikket 98 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?