Busz hírek Gazdaság Hírek

Az LMP egyeztetést kezdeményez a közlekedési reformról

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az LMP szeptember elejére a közlekedési reformmal és a közúti közlekedés piacnyitásával kapcsolatban – mondta az ellenzéki párt elnökségi tagja, közlekedéspolitikai szakszóvivője szombaton Pécsett, sajtótájékoztatón.

Jobbra egy eredeti színű, mellette egy kékre átfestett Volvo B9L-Alfa Civis 12 típusú autóbusz Debrecenben a Petőfi téren 2014. január 16-án. Tizenöt átfestett debreceni autóbusz kerül hamarosan Budapestre, amelyeket a BKV bérel majd 2020-ig. A buszokat a székesfehérvári, egykori Alfa Busz gyártotta, és Debrecenből azért kerülhetnek Budapestre, mert a hajdú-bihari megyeszékhelyen a 2-es villamosvonal átadása miatt feleslegessé váltak. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Keresztes László Lóránt úgy látja, a kormányzat súlyos adóssága a közösségi közlekedés ágazatainak összehangolása, az egységes közlekedési rendszer kialakítása, ugyanakkor a jelek szerint a kabinet rászánta magát arra, hogy idén döntést hozzon a közlekedés jelentős átalakításának irányairól.

Az egyik legfontosabb közszolgáltatásról van szó, ezért nemzeti érdek, hogy átlátható folyamatban, szakmailag megalapozott, konszenzusos döntés szülessen – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: az ötpárti tanácskozás megalapozhatja az érintettek széles körének bevonását az érdemi döntések előkészítésébe, hozzájárulhat az önkormányzatok, a közlekedési ágazatban dolgozók érdekeit jobban szem előtt tartó, magasabb színvonalú szolgáltatást biztosító rendszer kialakításához.

Keresztes László Lóránt rámutatott, hogy kiemelt jelentőségű ágazatról van szó, ezért súlyos károkat okozna, ha az átalakítás rossz koncepció szerint valósulna meg.

A közlekedési ágazatok összevonását érintő reformok jelentős késést szenvedtek, hiszen 2017-ben megtörténik a közúti közlekedés piacnyitása, s ez önmagában nehezíti a változtatások kellően alapos előkészítését és végrehajtását – mondta Keresztes László Lóránt.

Úgy vélte: megkerülhetetlen, hogy e témákban időben párbeszéd kezdődjön, megismerhetőek legyenek a kormány elé kerülő javaslatok, az érdemi döntések előtt pedig az érintetteknek lehetőségük nyíljon azok megvitatására.

Az LMP a közösségi közlekedésben mindig a közlekedési szövetség kialakításának fontosságát képviselte egységes tarifarendszerrel, ütemes menetrend bevezetésével, a jobb ellátás, a párhuzamosságok megszüntetése, a periférikus térségek jobb kiszolgálása, és a fenntarthatóság feltételeinek biztosítása érdekében – mondta a szakszóvivő.

Forrás: MTI  (BAL \ bhi)
.

(Ezt a cikket 92 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .