Hírek Márkahírek Scania

Könnyűek, gyorsak és megbízhatóak – a Scania tűzoltóautóit világszinten elismerik

A tűzoltó és mentőgépjárművek piaca egyre inkább a magasabb szintű megoldásokat tartalmazó irányba mozdul el. A technikai elvárások tekintetében az ügyfelek egyre nagyobb igényeket támasztanak, valamint rugalmas, többféle területen használható járműveket szeretnének. A Scania – amely már több mint 100 éve készít ilyen típusú járműveket – elismert moduláris gyártási rendszerének, illetve a piac legszélesebb fülke-, alváz- és motorkínálatának köszönhetően megfelel ezeknek az igényeknek.

6x6 kerékképletű reptéri tűzoltó
6×6 kerékképletű reptéri tűzoltó

„Mindegy, hogy hideg, meleg, vagy a kettő közötti időjárási viszonyról beszélünk, a Scania tovább szélesítette kínálatát a felépítmények, a robusztus motorok, a kényelmes fülkék, valamint a megbízhatóság terén is.” – mondta Henrik Eng, a speciális járművek szegmensének igazgatója a Scaniánál. „Ezek azok a tényezők, amelyeket a tűzoltó és mentőcsapatok világszinten elismernek.”

A moduláris rendszer segítségével a Scania szinte bármilyen ügyféligénynek megfelelő alkalmazásra képes járművet biztosítani. Ide tartozik a jelenleg a szegmensben elérhető legszélesebb alvázkínálat, amely a járművek alapját adja, függetlenül attól, hogy városi vagy reptéri tűzoltójárműre, esetleg ipari környezetben használandó tűzoltóautóra van-e szükség. A kínálat 4×2 kerékképletű könnyű járművektől kezdődően az akár öttengelyes autókig terjedhet. A tengelyek számától függően azok lehetnek fixek vagy kormányzottak, hajtottak vagy segédtengelyek.

A moduláris rendszer kiemelt szerephez jut a mentőjárművek speciális felépítményei esetén. Nagy előnyt jelent például a karbantartások elvégzése során, hogy a reptereken használt teljesen felszerelt autók is minden gond nélkül forgalomba helyezhetők és vezethetők közúton. Ennek köszönhető, hogy a közelmúltban a vállalat jelentős megrendeléseket kapott Németországban, Spanyolországban, Brazíliában, de még Kínában is.

Az ügyfelek számára kiemelkedő előnyt biztosít az, hogy a Scania ezekhez a járművekhez is a normál teherautókban használt technikai megoldásokat és alkatrészeket használja fel. Így például az alkatrészek és szervizszolgáltatások a világ bármely pontján elérhetők. Illetve a járművek minősége, a gyors gyártási idő, a megbízhatóság szintén megegyeznek a normál Scania járművek esetén megszokottal.

6x4 kerékképletű emelőkosaras jármű
6×4 kerékképletű emelőkosaras jármű

„Az utóbbi időben több olyan jármű is készült, amelyben a Scania legénységi fülkéit az elismert 13 literes, maximálisan 490 lóerős motorjainkkal és összkerék-meghajtással kombináltuk.” – tette hozzá Eng úr. „4×4 konfigurációban automata sebességváltóval jóformán felülmúlhatatlanok mentőjárműveink teljesítmény és válaszadási készség tekintetében csakúgy, mint manőverezésben, illetve a tűzoltáshoz szükséges anyagszállítási kapacitásban.”

A fülkék széles választéka szintén nagyfokú rugalmasságot biztosít. A Scania P, G és R fülkéi mellett az ügyfelek választhatnak legénységi, valamint alacsony belépésű fülkét is. Az alacsony, lapos tetejű fülkék megfelelő teret hagynak a felépítménygyártóknak a létrák és egyéb berendezések elhelyezésére anélkül, hogy a fülkéken bármit módosítani kellene.

Ezekkel a járművekkel szembeni egyik legfontosabb követelmény, hogy vészhelyzeti mentések esetén biztonságosak legyenek és megfelelő védelmet nyújtsanak a benne utazó és dolgozó személyzetnek. Mindez a stabil úttartással és az úton történő közlekedéssel kezdődik. Ugyanakkor az összes Scania fülke, beleértve a legénységi és alacsony belépésű verziókat is, megfelel az ECE R29 töréstesztnek. Az összes üléshez biztonsági öv tartozik. Az olyan egységek, mint az övfeszítők, légzsákok, szigetelt ablakok, ESP és az elektronikusan vezérelt tárcsafék külön specifikálhatóak.

„Úgy látjuk, hogy a biztonság a minőséggel és megbízhatósággal kombinálva a legfontosabb tényező a legtöbb ügyfelünknek.” – mondta Mats Brodin, a Scania kiemelt ügyfeleivel foglalkozó vezetője. „A tőlük érkező visszajelzések alapján elmondható, hogy jelenleg mi rendelkezünk a legjobb termékkínálattal.”

A motorkínálat szintén nagyon széles: 9, 13 és 16 literes verziók elérhetőek öt-, hat-, valamint nyolchengeres változatban (ez utóbbi a Scania legendás V8-asát takarja). A svéd gyártó aktuális választékában 18 különböző Euro 6 motor található meg, amelyek 250 és 730 lóerő közötti teljesítményben rendelhetők.

360 lőerős, 4x2 kerékképletű víztartályos műszaki mentő
360 lőerős, 4×2 kerékképletű víztartályos műszaki mentő

A legutóbbi termékbevezetés eredménye a meglepően könnyű 4×4 mentőjármű. Erőteljes, 9 literes, 320 lóerős motorja a megfelelő választás, ha a manőverezhetőség és a teljesítmény a két legfontosabb kritérium.

„A több mint 1500 tagból álló szervizhálózatunk szintén elvitathatatlan előnyt jelent ügyfeleink számára.” – egészítette ki Brodin úr. „Műszaki csapatunk, szerelőink még az egyénileg felépítményezett speciális mentő- vagy tűzoltójárművek javításában is tökéletes jártassággal rendelkeznek.”

A magyar piac jelenleg a Scania tűzoltójárművek számára feltörekvő piacot jelent, hiszen a svéd gyártónak ebben a szegmensben még kevés alkalma volt bizonyítani autóival. A vállalat azonban itthon is felkészült az ügyfelek igényeire, mind a specifikáláshoz szükséges technikai szaktudást, mind a szervizhálózat szakismeretét tekintve. „A tűzoltáshoz használt járművek nagyon széles körűen specifikálhatók, hiszen teljesen más típusú autókra van szükség a reptereken, mint városi környezetben, vagy például egy vegyi üzem területén.” – mondta Somogyi Zsolt, a magyarországi Scania szervezet speciális járművekre szakosodott értékesítője. „A jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni ennek a szegmensnek a kiszolgálására, hiszen a június folyamán Németországban megrendezett Interschutz kiállításon is egyértelműen megmutatkozott, hogy termékeinkkel felkészültek vagyunk az összes lehetséges igényre, legyen szó bármilyen felépítményről, létrás emelőről, reptéri autóról, erdőtüzek megfékezésére szánt járműről, az egyszerűbb 4×2 kerékképlettől egészen a 101 méter magas emelőkosaras 12×4/6 kocsiig.”

A speciális mentőjárművek teljesen más vezetési stílust igényelnek, mint a hagyományosnak mondható áruszállító tehergépkocsik. „Amíg az áruszállító tehergépkocsikból álló flották tulajdonosainak az egyik legfontosabb tényező az autók üzemanyag-hatékony működése, addig a speciális mentőjárműveknél ennél sokkal inkább a kiváló manőverezhetőség, az erő és a nyomaték számít.” – egészítette ki Somogyi Zsolt. „A tűzoltóautókkal minél előbb a tűz vagy egyéb baleset helyszínére kell érni, ezért indítás után szinte egyből nagy sebességgel haladnak. Ebből adódóan a teljes hajtásláncnak megbízhatónak és robusztusnak kell lennie, hogy gond nélkül bírja a terhelést. A Scania motorok a többi alkalmazásban és szegmensben már bizonyították megbízhatóságukat még a legmostohább körülmények között is.”

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 162 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .