Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: talán a dízel ára csökken

A Reuters adatközlése alapján a július 20 – július 27 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,3%-kal drágult, a gázolaj ára 4,2%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,1%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve július 29-én, szerdán, várhatóan csak a gázolaj ára változik, 2-3 forinttal csökkenhet, de nem lenne meglepetés, ha a pénteki 2 forintos csökkentés is figyelembe véve elmaradna a változtatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 54-57 dollár között változott, heti átlagban közel 1,5 dollárral, 3,5%-kal mérséklődött az olajár. Az árak a héten szűk sávban ingadoztak, azonban pénteken közel másfél dollárral mérséklődött a spot Brent ára. A piacot az óvatosság vezette, a kínai gazdasági jelzések az igények lassulását valószínűsítik, az iráni egyezség pedig a piaci kínálat növekedését valószínűsíti. A pénteki nagyobb áresést az amerikai kőolajfúrások számának 21-gyel való emelkedése okozta, azaz a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek. Az adatok szerint valamennyi fúrási régióban növekedett az olajfúrások száma.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga két dollárral emelkedett az előző heti átlaghoz viszonyítva. ezzel a a spot ár közeledett a határidős árhoz. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kissé növekedett, mivel a WTI ára gyorsabban mérséklődött. Az űzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet, kb. 2 millió tonna üzemanyag áramlik júliusban az amerikai kiötőkbe Európából. Az európai dízel kínálata tovább erősödött, a tradicionális  szállítók mellett ázsiai és közel-keleti szállítók is megjelentek. A dízel határidős struktúrája kedvez a tárolásnak, mivel a határidős áraknál növekedés igérkezik. Nem úgy a benzinnél, ott a határidős árak novemberig csökkenést jeleznek. Ez már jele lehet annak, hogy a nyári üzemanyag-csúcs lassan a multté lesz.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 20 – július 27-e közötti időszakban 0,3%-kal drágult, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 1,4-1,1%-os volt az árcsökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,5%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 2,6-3,0%-os volt az árcsökkenés. A heti folyamatok azt jelzik, hogy az európai benzin-export még nem fordult csökkenésbe, illetve a földközi-tengeri térség piacára egyre több dízel érkezik, így fokozatosan csökkennek az árak. Ezen a héten mindkét üzemanyagfajta követte az olajár pénteki mérséklődését.

A forint árfolyama a július 20 – július 27-i héten 283,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében csak egy hajszálnyit erősödött. A forint árfolyamának az euróhóz viszonyított erősödését az eurónak a dollárhoz viszonyított gyengülése ellentételezte. A hét utolsó két napján a forint gyengült a dollárhoz viszonyítva.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 0,2%-os áremelkedést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított árak 1,5-1,0%-os mérséklődést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 2,6%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 2,7-3,1%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint árfolyam nem befolyásolta az árak alakulását.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében nem indokolnak változtatást, figyelembe véve a pénteki 2 forintos árcsökkentést is. A dízelnél 4 forint körüli volt az árcsökkenés a különböző piacokon, s mivel pénteken már két forinttal csökkent a dízel ára, ezért kb. 2 forintos további csökkentést feltételezzük.

A benzin ára 384 forint/liter körül maradhat, a gázolaj ára várhatóan 361-363 Ft/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8 a gázolaj ára 14%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 8%-kal több benzint és 16%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 99 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .