Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút KRESZ

A kettőnél több sávos autópályákon is érvényes a jobbra tartás kötelezettsége

A párhuzamos közlekedésre alkalmas, kettőnél több sávos úttesteken, tehát az ilyen adottságokkal rendelkező autópálya szakaszokon is érvényes a jobbra tartás kötelezettsége. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. erre tájékoztató táblákkal is felhívja a figyelmet.

A KRESZ szerint olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom rendelkezésére két vagy több forgalmi sáv áll (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest), ott a folyamatos közlekedésre szinte mindig a külső, jobb szélső forgalmi sávot kell igénybe venni.

A Magyar Közút tapasztalatai szerint, ahol azonos irányban legalább három forgalmi sávot használhatnak a közlekedők, ott inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külső sávba. Ezzel csökkentik az autópálya forgalomáteresztő képességét, valamint balesetveszélyt is okozhatnak. Éppen ezért fektet nagy hangsúlyt a társaság arra, hogy a járművezetők figyelmét a jobbra tartási kötelezettségre irányítsa. Erre a célra a változtatható jelzésképű táblák mellett tájékoztató táblákat is alkalmaz, amelyek kihelyezését a hét folyamán kezdik el a szakemberek az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán Székesfehérvár és Budapest között.

A Magyar Közút kéri a járművezetőket, hogy ha éppen nem előznek, akkor vegyék igénybe a külső sávot!

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Forrás: kozut.hu
.

(Ezt a cikket 186 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .