Növelte forgalmát és nyereségét a második negyedévben a Daimler

Személygépkocsi üzletágának eladási rekordjával jelentősen növelte forgalmát és nyereségét a második negyedévben a Daimler AG – derül ki a Daimler MTI-hez eljuttatott negyedéves eredmény beszámolójából.

Mercedes-Benz Antos - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Mercedes-Benz Antos – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A Daimler AG a második negyedévben az előző évinél 19 százalékkal magasabb, 37,5 milliárd euró értékesítési árbevétel mellett nyerségét 8 százalékkal 2,372 milliárd euróra növelte. Az egy részvényre jutó nettó nyereség 2,12 euróra emelkedett 1,97 euróról.

A csoport teljes EBIT (adó- és kamatfizetés előtti) eredménye 20 százalékkal 3,718 milliárd euróra, a folytatólagosan végzett tevékenységek EBIT eredménye 58 százalékkal 3,784 milliárd euróra emelkedett. Elemzők 36,5 milliárd eurós, az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb forgalmat és 3,3 milliárd eurós EBIT-eredményt jeleztek előre a második negyedévre.

A második negyedévben a Daimler 714 800 járművet értékesített, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezen belül a Mercedes-Benz 500 700 gépkocsit adott el, 20 százalékkal többet a 2014 második negyedévinél. Az idei második negyedév eladási száma a legmagasabb a Mercedes-Benz történetében.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárából megkezdődött a B- osztályos személyautók kiszállítása. A március óta tartó sorozatgyártás során kétezer darab autó készült el, melyeket a mai naptól szállítanak a Mercedes-Benz központi értékesítési részlegére.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Mercedes-Benz Cars eladásai a második negyedévben különösen nagymértékben emelkedtek Olaszországban, 37 százalékkal, valamint az Egyesült Királyságban, 28 százalékkal. Németországban mindössze 7 százalékos volt a növekedés, az Egyesült Államokban pedig 10 százalék. Ázsiában 34 százalékkal nőttek az eladások, ezen belül Kínában 54 százalékkal, Japánban és Dél-Koreában pedig 71 százalékkal.

Az üzletág értékesítési árbevétele 19 százalékkal 21,1 milliárd euróra emelkedett, az EBIT-eredmény pedig az egy évvel korábbi 1,409 milliárdról 2,227 milliárd euróra. A bevételarányos adó előtti eredmény pedig 7,9 százalékról 10,5 százalékra javult.

A Daimler személygépkocsi üzletága négy éve első alkalommal az idei második negyedévben ért el 10 százalék feletti bevételarányos adó előtti nyereséget. „A Mercedes-Benz Cars üzletágban az idei első félévben elértük a bevételarányos eredményre kitűzött célunkat” – kommentálta az eredmény beszámolót Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke, a Mercedes-Benz Cars vezérigazgatója, hozzátéve, hogy „a többi autóipari üzletágunkban is közel állunk a kitűzött cél eléréséhez és következetesen haladunk tovább a kijelölt úton”.

„Az elmúlt években lefektetett irányt követve folyamatosan növeljük nyereségességünket és jó úton haladunk az idei évre kitűzött cél teljesítése felé” – mondta Bodo Uebber, a Daimler AG pénzügyi igazgatója.

Mercedes Actros Euro VI - Fotó: Karsai Attila hungarokamion.hu
Mercedes Actros Euro VI – Fotó: Karsai Attila hungarokamion.hu

A Daimler Trucks a tavalyival közel megegyező mennyiséget, 125 ezer járművet értékesített a második negyedévben. Az üzletág értékesítési árbevétele 19 százalékkal 9,4 milliárd euróra emelkedett, az EBIT pedig a tavalyi 455 millió euró után az idén rekordot ért el 682 millió euróval. Az ágazat bevételarányos jövedelmezősége 5,7 százalékról 7,2 százalékra javult.

Forrás: Mercedes-Benz Hungária Kft.
Forrás: Mercedes-Benz Hungária Kft.

A Mercedes-Benz Vans 7 százalékkal 81,6 ezerre növelte eladásait a második negyedévben, árbevétele 13 százalékkal 2,8 milliárd euróra emelkedett, 234 millió eurós EBIT eredménye viszont kissé elmaradt az egy évvel korábbi 242 millió eurótól.

Az első Mercedes Citaro hibrid autóbuszok a járművek átadása alkalmából rendezett ünnepségen Kecskeméten 2013. december 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A Daimler Buses 7300 autóbuszt és alvázat értékesített, kevesebbet a tavalyi 8100-nál. Az üzletág egymilliárd eurós forgalma megegyezett a tavalyival, EBIT eredménye 57 millió euróra emelkedett 50 millióról.

A második negyedév végén a Daimler AG alkalmazottainak száma 284,4 ezer volt, szemben az egy évvel korábbi 280,8 ezerrel. Ebből Németországban 171,6 ezer alkalmazottat foglalkoztatott a Daimler, míg egy évvel korábban 170,6 ezret.

A Daimler az idei évre a világpiaci forgalom mindössze két százalékos bővülése mellett saját eladásainak jelentős mértékű növekedését jelzi előre. Az EBIT-eredmény előrejelzése szerint a személygépkocsi és a haszongépjármű üzletágakban „számottevő mértékben” meghaladja majd az előző évit, míg az autóbusz üzletágban nagymértékben visszaesik.

Forrás: MTI  (edi \ gfp)
.

(Ezt a cikket 173 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?