NFM: a Volán társaságok folytatják a járműállomány fejlesztését

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

A következő években folytatódik a közúti tömegközlekedés fejlesztése, a korábbi Volán társaságok integrációjából alakult regionális közlekedési központok mintegy 1000 új autóbusz beszerzését tervezik, a már eddig megvett 600 új busz mellé – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Becsey Zsolt kiemelte: a helyközi közösségi közlekedésben a szolgáltatások fejlesztése, az új buszok beszerzése azért is különösen fontos, mert mintegy másfél év múlva lejárnak a helyközi autóbusz közlekedés közszolgáltatási szerződései, 2017 január elsejével az uniós elvárások alapján Magyarországon is megkezdődik a távolsági tömegközlekedés liberalizációja.

Így az állami tulajdonú Volánok versenytársakat kaphatnak, az állam addig is a szolgáltatások javításával igyekszik versenyképessé tenni ezeket a cégeket – mondta.

Becsey Zsolt elmondta: a kormány kiemelt célja, hogy a szolgáltatások színvonalát jelentősen javítsa a közösségi közlekedésben, és az utasok kényelme és biztonsága érdekében megújítsa a busztársaságok járműflottáját. Ezekkel a célokkal összhangban 2010 és 2015 között 600 új autóbusszal korszerűsítették a Volán-társaságok flottáját – tette hozzá.

Kiemelte: az elmúlt öt év alatt az új buszok megvásárlásán kívül a Regionális Operatív Program forrásaiból az úgynevezett fedélzeti szolgáltatásokat is javították, megújították. Így új jegykiadó gépeket helyeztek el a helyközi közlekedésben használt autóbuszokra, a Volánok szolgáltatási területén korszerű, GPS alapú járműkövetési, illetve utastájékoztatási rendszert alakítottak ki, egyes járatokon, elsősorban a fiatal utazóközönség igényeinek kielégítésére díjmentesen érhető el a wifi-szolgáltatás, illetve légkondicionált buszokat is vettek – sorolta az eredményeket a helyettes államtitkár.

Fontos lépésnek nevezte, hogy idén januárban lezárult a Volán-társaságok regionális átalakítása, a 24 korábbi, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központot alakítottak ki, amelyek így nemcsak hatékonyabban, hanem szervezettebben is tudnak működni. A folyamat eredményeként napjainkban már a regionális közlekedési központok látják el a közszolgáltatási feladatokat – fűzte hozzá.

Becsey Zsolt arról is szólt, hogy a vidéki tömegközlekedés fejlesztése, javítása érdekében számos autóbuszállomást, autóbusz-pályaudvart is korszerűsítettek. Közülük a kazincbarcikai, illetve a karcagi autóbuszállomások felújítását, épületrekonstrukcióját emelte ki a helyettes államtitkár.

Rámutatott: a regionális közlekedési központok kialakításával egyes párhuzamos vezetői szinteket megszüntettek, a vezetői pozíciók száma csökkent, ez is erősítette a hatékonyabb irányítást.

Kérdésekre válaszolva Becsey Zsolt elmondta, hogy a közúti tömegközlekedés továbbfejlesztésére több koncepciót is kialakítottak, közülük csak az egyik lehetséges változat az az irány, amelyről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt múlt heti sajtótájékoztatóján. Lázár János akkor felvetette a MÁV és a Volán-társaságok összevonásának lehetőségét, mint egy, a kormányzat előtt fekvő, a tömegközlekedés korszerűsítésére vonatkozó koncepciót.

Becsey Zsolt elmondta: több variációt, fejlesztési irányt is megvizsgálnak, a lényeg a hatékonyság növelése, a szolgáltatások korszerűsítése lesz, a továbbfejlesztésre ősszel lehet majd döntés.

A buszbeszerzések költségeire vonatkozó kérdésre elmondta: egy korszerű busz 25-30 millió forintba kerül, az új csuklós változatokat 50 millió forint körüli összegért lehet megvásárolni.

Egy másik kérdésre elmondta: a Volánoknál inkább munkaerő gondok vannak, mintegy 600 új munkába álló buszsofőrre lenne szükség.

Forrás: MTI  (gtb \ gte)
.

(Ezt a cikket 140 alkalommal tekintették meg.)