Engedélyek, vizsgák Hírek Sofőrök Tudnivalók

Milyen szakmai vizsgáknak kell megfelelniük a kamionsofőröknek – belföldön és külföldön

A kamionsofőrök képzésének alapvető szintje a C kategória megszerzése. A C kategóriás engedély az autóbusz és a trolibusz kivételével minden 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsi, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény vezetésére hatalmaz fel.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A C kategóriára vonatkozó jelentkezési feltételek alapvető kitétele, hogy a leendő sofőr legalább 21 éves legyen, vagy annál maximum 6 hónappal fiatalabb. Másodfokú egészségügyi alkalmatossággal kell rendelkezzen, amely igazolást egy erre a célra alkalmas egészségügyi intézetben szerezhet meg. A jelentkezőnek legalább B kategóriás engedéllyel kell rendelkezzen, illetve dokumentummal kell igazolja legalább az alapfokú végzettségét.

A C kategóriás jogosítvány megszerzésének alapja az elméleti vizsga, amely kiterjed a közlekedési ismeretekre, a gépkocsivezetés elméletére, a szerkezeti és üzemeltetési ismeretekre, a munkavédelemre, tűzvédelemre, szállításra és a biztonsági ellenőrzésre. Az elméleti vizsga után gyakorlati biztonsági vizsgarész, rutin vizsga, valamint forgalmi vizsga következik.

A C+E kategória a sorolt gépkocsiból és nehéz pótkocsiból álló járműszerelvény vezetéséhez szükséges. Ennek megszerzésének feltétele nagyban hasonló a C kategóriához, viszont ebben az esetben legalább C kategóriás vezetői engedély megléte szükséges, valamint személyi igazolvány, lakcímkártya és vezetői engedély alapján kitöltött jelentkezési lap szükséges.

A D kategória az autóbusz, valamint az autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény vezetésére jogosít fel, ezért ezt a kategóriát nem tárgyaljuk bővebben.

trans-eu-banner_HU_600x90 2A GKI Árufuvarozói alapképesítés és továbbképzés az árufuvarozást végző gépkocsivezetők szaktanfolyami képzése. A belföldi árufuvarozásra érvényes engedély a tavalyi év óta korlátolt érvényességű, a nemzetközi engedély pedig korábban is az volt. A jelentkezés feltétele a meglévő vezetői engedély, személyi igazolvány, lakcímkártya, adatlap és meghatalmazás aláírása, valamint igazolványkép leadása.

Lehetőség nyílik árufuvarozó vállalkozói tanfolyam elvégzésére. Alapképzés és továbbképzés hallgatása is lehetséges. A képesítés egyaránt megszerezhető belföldi és nemzetközi fuvarozáshoz is. A képzés tartalmaz jogi ismereteket, gazdasági, pénzügyi vezetői, valamint adózási ismereteket, munkaügyi és árufuvarozói ismereteket, járműműszaki, üzemeltetési, valamint közlekedésbiztonsági ismereteket, illetve vámismereteket.

Kezdő kamionosok számára nagyon hasznos lehet az úgynevezett tachográf képzés, ahol a gépkocsivezetők és üzembentartók számára fontos információk kerülnek bemutatásra a vezetési- és pihenőidőkre vonatkozóan. A hallgató megismerkedik a vezetési- és pihenőidők szabályaival, a menetíró korongokkal, a digitális gépjárművezetői kártyákkal, valamint a közúti ellenőrzések és a tachográf szabálytalanságok közigazgatási bírságaival.

Forrás: Trans.eu
.

(Ezt a cikket 641 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .