Gazdaság Hírek Statisztikák

MGE: júniusban 17,5 százalékkal nőtt az új autók száma

Júniusban 17,5 százalékkal több, 7348 személyautót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, az első fél évben megjelent új autók száma 12,1 százalékkal, 37 025-re nőtt – közölte csütörtökön az MTI-vel a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A kis haszonjárművekből júniusban 1456, 11,1 százalékkal több állt forgalomba, az első félév egészét tekintve a növekedés 16,3 százalékos volt, ami 8176 járművet jelent.

Az adatokhoz fűzött kommentárjában az MGE megismétli bizakodását, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és tovább tart a vállalati gépjárművek cseréje is. Az idei évre az MGE fenntartja prognózisát, ami 75 ezer személyautó és 17 ezer kis haszonjármű eladásával, 15, illetve 6 százalékos növekedéssel számol.

Az egyesület megjegyzi azonban, hogy a magánvásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánvásárlásnak tekinthető, csupán az áfa-visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba.

Az egyesület sajnálatosnak tartja, hogy az új autók importjának volumenét jelentősen meghaladja a használt személyautók behozatala, amelyek átlagos életkora meghaladja a 11 évet.

Az MGE pozitív folyamatnak tekinti, hogy a haszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, és mivel az nhp ebben az évben biztosan megmarad, optimista a teljes haszonjármű piac növekedési kilátásait illetően.

Forrás: MTI  (egr \ gry)
.

(Ezt a cikket 107 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .