Gazdaság Hírek Logisztika

Seszták: a kormány kiemelten kezeli a záhonyi térség fejlesztését

A kormány kiemelten kezeli Záhonynak, a “Kelet kapujának” és térségének fejlesztését – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter a Transit-Speed Kft. 2,2 milliárd forint összértékű logisztikai beruházásának átadásán pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. MTI Fotó: Mohai Balázs
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. MTI Fotó: Mohai Balázs

Seszták Miklós hangsúlyozta: a magyar gazdaság, ipar, kereskedelem és idegenforgalom szempontjából kulcsfontosságú, hogy ennek a kapunak nagy legyen a logisztikai áteresztőképessége, és az ott működő cégek szolgáltatásai vonzóvá tegyék a térséget.

A miniszter az átadáson bejelentette, hogy a tervek szerint egy-két hónapon belül három jelentős ukrán befektető cégcsoport fog letelepedni a záhonyi magyar-ukrán határtérségben. Az egyik a fényeslitkei ipari-logisztikai parkban, a másik Zsurk környékén, a harmadik pedig a kisvárdai területen hozza létre telephelyét.

Szavai szerint a most átadott beruházás jól példázza, hogy a záhonyi kapu egyre jobban képes betölteni a feladatát. A térség komplex gazdaságfejlesztési programjához hasonlóan számos közúti és vasúti fejlesztés valósított, vagy valósít meg a kormány ebben a régióban, amelynek legfontosabb eleme az M34-es autópálya Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszának megépítése lesz – ismertette Seszták Miklós, emlékeztetve arra, hogy az ehhez szükséges kormánydöntés már tavaly megszületett.

Ez a döntés nagymértékben hozzájárul a környék településeinek versenyképességéhez, hiszen a gyorsforgalmi út esélyt ad a vállalkozásoknak, új befektetőt hoz a régióba és növeli a térség idegenforgalmi vonzerejét – rögzítette Seszták Miklós. Elmondta, az új társaságok mellett fontosak az olyan, családi vállalkozásként régóta működő, a helyieknek biztos megélhetést adó vállalatok, mint a Transit-Speed Kft.

Szabó Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, az áruátrakással, raktározással, csomagolással, kereskedelemmel és szállítmányozással foglalkozó, a Transit Group cégcsoporthoz Transit-Speed Kft. hatvan hektáros mándoki telephelyén több mint 57 ezer négyzetméter fedett közvámraktár-kapacitással rendelkezik. A telephelyen saját széles és normál nyomtávú iparvágány-hálózatot épített ki és működtet a cég, a most zárult beruházás révén felépített modern raktárcsarnokkal pedig 17 500 négyzetméterrel bővítette raktárkapacitását. A fedett raktárban végzik a FÁK-országokból érkező és az oda induló tehervonatok átrakodását és lehetőség nyílik a kamionokba történő be- és kirakodásra is.

A fejlesztéshez 1,1 milliárd forint értékű uniós támogatást használt fel a társaság – tette hozzá Szabó Ferenc. Az eseményen köszöntőt mondott Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő és Tilki Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is.

A céginformáció adatai szerint a családi tulajdonban lévő Transit-Speed Kft. 1990-ben alakult Kisvárdán, Záhonyba 1995-ben került át a székhelye. A jegyzett tőkéje 50 millió forint. A társaság a múlt évet 1,9 milliárd forint nettó árbevétel mellett 70 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta. A nettó árbevétele 2013-ban 2,5 milliárd forint volt, a mérleg szerinti eredménye pedig 509 millió forintot tett ki akkor.

Forrás: MTI  (hvzs \ ghg \ gte)
.

(Ezt a cikket 96 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .