Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: 3-5 forinttal nőhet a benzin ára

A Reuters adatközlése alapján a június 8 – június 12 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 3,1%-kal drágult, a gázolaj ára 0,5%-kal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,9%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Június 10-én, szerdán 2 forintos dízel árcsökkentést jelentettek be. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását, valamint a pénteken életbe lépett árcsökkenést is emelést figyelembe véve június 17-én, szerdán 3-5 forintos benzin áremelést jelenthetnek be, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 60-65 dollár között változott, heti átlagban 1,4 dollárral, 2,2%-kal nőtt az olajár. Az árak a héten szerdáig emelkedtek, csütörtök-pénteken csökkent az ár. Szaúd-Arábia és Irak is növeli a kitermelését ezért a befektetők nem számítanak további érezhető áremelkedésre ezért jelentős mennyiségő befektetést vontak ki a határidős kereskedésből. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén kb. 1,4 millió hordó/nap mértékkel bővül az olajkereslet, a hét első felében ez a hír is az áremelés irányába hatott. Pénteken bejelentették, hogy héttel csökkent az aktív olajfúrások száma, de ez nem okozott áremelkedést, mivel az elemzők úgy vélik a fúrások számának csökkenése rövidesen stagnálásba fordul..

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga fél euróval lett magfasabb az előző hetinél, a spot ár most eltávolodott a határidős ártól. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség minimális mértékben csökent. A hét utolsó napján 3,9 dollárral volt drágább a Brent, mint a WTI.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a június 8 – június 12-e  közötti időszakban 3,1%-kal emelkedett, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 2,9-2,3%-os volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,5%-kal nőtt, az észak-európai piacokon 1,1-0,8%-os volt az áremelkedés. A benzin áralakulása a hét négy napján követte az olajár változását, a benzinpiacokra továbbra is az erős exportkereslet hat jelentősen, ez emeli az árakat, főképp a földközi-tengeri piac árait. A gázolajnál az európai kereslet stagnál, de a  földközi-tengeri piacon az afrikai és arab kereslet elviszi a kínálatot.

A forint árfolyama a június 8 – június 12-i héten 276,9 Ft/dollár körül ingadozott, összességében két és fél  forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Az árfolyamváltozást a forintnak az euróhoz viszonyított erősödése okozta elsősorban.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,1%-os emelkedést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 1,9-1,4%-os drágulást mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 0,5%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon gyakorlatilag stagnáltak az árak forintban mértve. Ezen a héten a forint árfolyam dollárhoz viszonyított erősödése  mérsékelte a benzin dollárban mért emelkedését és csökkenésbe fordította a dízel dollárban mért növekvő árát.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében további 3-5 forintos áremelés feltételezhető, a dízelnél nem várható változtatás főképp amiatt, hogy péntekre árcsökkentésről döntöttek.

A benzin ára 392-394 forint/literre emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 381 Ft/liter marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 6,5, a gázolaj ára 8,5%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 8,6%-kal több benzint és 11,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 145 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .