Kategóriák

Kategóriák

Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Járműtechnika

Szériatartozék a közlekedésbiztonsági rendszer

Jól láthatóság és maximális figyelem nélkül nem létezhet biztonságos közúti közlekedés.

IMG_5933
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az autózás elmúlt évszázadai folyamán feltalálók, látnokok, mérnökök és tervezők ezrei igyekeztek azon, hogy egyre fejlettebb kettő, négy és még több kerekű járműveken lehessen száguldozni. Az úri sportból aztán „népsport” lett, az egyre jobban benépesedő közutakon már nem is a sebesség lett az elsődleges: helyét átadta a közlekedésbiztonsági fejlesztéseknek és vezetéstámogató rendszereknek. Biztonsági öv, légzsák, ABS, ESC, ACC, biztonsági üveg, vakfolt monitor, parkolási asszisztencia, tolatóradar; egyre több szériaautóban találhatjuk meg őket, luxusból hétköznapi, csaknem elvárható fejlesztésekké váltak. Ugyanez vonatkozik egyes passzív közlekedésbiztonsági rendszerekre is.

Kis sebességnél, nagy sebességnél, lakott területen, országúton, autóval, motorbiciklivel vagy éppen gyalog: a közlekedésben látni és látszani kell, hogy minél kevesebb baleset, közúti konfliktus történhessen. Mindig elővigyázatosnak és figyelmesnek kell lenni. Figyelni kell a saját járművet, a közlekedésben résztvevőket, a közlekedési táblákat, az útfestéseket, a gyalogosokat, a bicikliseket, a közlekedési jelzőlámpákat, és az olykor hirtelen felbukkanó, megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveket. Figyelni kell, reagálni kell, megelőzésre lehet szükség.

Tulajdonképpen annyi mindenre kell figyelni, hogy valószínűleg sokak fejében megfordult már: bárcsak könnyíteni lehetne a nagy koncentráció terhét. Felsőkategóriás autókban már beépített tartozékként találkozhatunk passzív közlekedésbiztonsági rendszerekkel, de mostanra már – minimális befektetéssel – ugyanazt a kényelmi és biztonsági funkciót közép- vagy alsóbb kategóriás autókba is beszereltethetjük. Ilyen megoldást nyújt a passzív közlekedésbiztonság rendszerrel egyesített Safe Driver nyomkövető rendszer: intelligens kamerája a gyalogosok és járművek mellett a sávokat és a közlekedési táblákat is figyeli, érzékeli. Jól hallható, látható, érezhető, rezgő jelzésekkel figyelmeztet, ha az autó vezetője bármilyen okból elhagyná a sávot, így egyebek mellett az elalvásos balesetek megelőzésében is létfontosságú szerepet tölthet be.

A közlekedésbiztonság a figyelemnél kezdődik. Ha egy intelligens rendszer segít a sofőröknek ebben, akkor még jobb, még egyszerűbb, még kényelmesebb. És ami a legfontosabb: még biztonságosabb.

Forrás: i-Cell Kft.

(Ezt a cikket 187 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE