A 2015. június 13. és 2015. június 14. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
Illusztráció – M7 autópálya – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk.

M0

A 3+000-1+000 km szelvények között 2015.március.18-tól 2015. június 30-ig a bal pályatesten a H1 haladó sáv szűkítésére kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

Az 1+000-0+800 km szelvények között 2015.március 18-tól 2015.június 30-ig a bal pályatesten az előző sáv zárására, a 0+750-0+000 km szelvények között pedig a haladó sáv zárására kerül sor (1 sáv elhúzva előzőbe) a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett. Emellett az M0-M1 csomópont 90401 ága ideiglenes útra kerül áthelyezésre, ahol a sávszélesség 3,5 m és szembejövő forgalom van;

Az 1+800 km szelvényben 2015.04.02-2015.06.30-ig a bal pályatesten a 2. csomópont (Auchan) 90417. sz. felhajtó ág teljes zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Terelőút az M0-M7 csomópont felé;

A 2+200 km szelvényben 2015.05.07-2015.06.30-ig a bal pályatesten a 2. csomópont (Auchan) 90416. sz. lehajtó ág teljes zárására kerül sor a déli szektor szélesítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). Terelőút az M0-100-s út felé;

M1

A 112 km szelvényben lévő csomópontban 2015. május 19-től 2015. augusztus 22-ig mindkét pályatesten a lassítósáv zárására kerül sor csomópont átépítés és körforgalom kialakítása miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is). (Az M1 ap. 112. csp. lassító sávjai le lesznek zárva. M1 jobb és bal pályán a csomópont lezárása miatt a kijelölt terelőút mindkét jelzett irányban a következő: M1 – 81. főút csomópont – 81. főút – Ipari parki bekötőút – Győr Ipari Park – Váci út – Győrszentiván A lassítósávok mellett sebességkorlátozás nem fogja lassítani a forgalmat);

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

Tájékoztató

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. június 13-án és 14-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop főszabály szerint szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a hétvégén. Az országos tisztifőorvos azonban az érkező hőhullám miatt II. fokozatú hőségriasztást rendelt el 2015. június 15-én éjfélig. A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását a nemzeti fejlesztési miniszter a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértésével veszélyhelyzetben átmenetileg felfüggesztheti. A járművezetők a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk. A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály).

Figyelmesen közlekedjenek, vegyék figyelembe, hogy az esőtől csúszós utakra lehet számítani, s tisztában kell lenni azzal, hogy ilyenkor a féktávolság is jelentősen megnő, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását! Türelmesen és körültekintően vezessenek, minden esetben vegyék figyelembe az időjárási, út és látási viszonyokat! Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

Tájékoztatom, hogy 2015. június 12. és június 18. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A következő napokban várható szélsőségesen magas nappali hőmérsékletre tekintettel javasoljuk az utazóknak, hogy megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodjanak az esetleges várakozások időszakára, továbbá ne felejtsék otthon szükséges gyógyszereiket, indulás előtt ellenőrizzék az úti okmányuk meglétét és gépkocsijuk műszaki állapotát.

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon. A Röszke közúti határátkelőhelyen kialakuló esetleges torlódás elkerülése érdekében javasoljuk Tiszasziget, Ásotthalom, esetleg Tompa közúti határátkelőhely igénybevételét.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom ellenőrzésére és biztosítják a szükséges humánerőforrást és technikai feltételeket. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhely vonatkozásában számolhatunk forgalomnövekedéssel péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamit vasárnap kora reggeltől délutánig a belépő irányban, mivel elkezdődött a horvátországi üdülési szezon. Az esetlegesen kialakuló várakozás előreláthatólag a 30 percet nem éri el.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

A Tompa közúti határátkelőhelyen átlépő személyeknek számolni kell azzal, hogy magyar területen megkezdődött az átkelőhelyre vezető Tompát elkerülő 53-as út felújítása.

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozás alakulhat ki péntek déltől szombat délig a kilépő irányban, illetve vasárnap déltől kezdődően estig a belépő irányban, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.  A teherforgalomban legfeljebb 60-120 perc várakozással lehet számolni a hétvégén.

Csongrád megye

A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak, ezért már ettől a hétvégétől a forgalom erősödésére számít a rendőrség a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján június végétől augusztus első feléig várható torlódás a határátkelőhely kilépő oldalán, míg július második felétől egészen augusztus végéig a belépő irányú forgalom lesz erős. A legkritikusabb időszak július utolsó kettő és augusztus első két hete, amikor hétvégén mindkét irányban jelentős várakozások alakulhatnak ki. Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet.

Az autósoknak azt tanácsolja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy útnak indulás előtt tájékozódjanak a police.hu oldalon az aktuális várakozási időkről, vagy hívják a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet a 30/466-1026-os telefonszámon. Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi két átkelőhelyet naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe.

A rendőrség kéri az utazókat, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken déltől szombat reggelig várható a kilépő irányban. A határ közelében élők utazása miatt szombaton délelőtt a belépő, míg délután a kilépő irányban is kialakulhat várakozás. Az esetleges várakozások mértéke elérheti a 30-90 percet. Vasárnap a belépő irányban déltől késő estig kell nagyobb forgalommal számolni, a várakozás mértéke elérheti a 30-90 percet.

A teherforgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen szintén várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke mind belépő, mind kilépő irányban a 60-120 percet is elérheti.

A 07.00-19.00 óra között nyitva tartó Ásotthalom közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban az átkelőhely megnyitása után délelőtt a belépő irányban és a zárást megelőzően késő délután a kilépő irányban.

Nagylak közúti határátkelőhelyen – a hétvégi kamionstop időszakát kivéve – a teherforgalomban várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke a belépő irányban a 60-120 percet, a kilépő irányban a 120-180 percet is elérheti.

Békés megye

A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban alakulhat ki várakozás a késő délutáni és az éjszakai órákban – a hétvégi kamionstop időszakát kivéve –, amelynek mértéke elérheti a 60-120 percet.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban, kilépő irányban pénteken 12.00 és 23.00, illetve szombaton 08.00 és 12.00 óra között 60 perc várakozással lehet számolni. A várakozás mértéke szombaton kilépő irányban 12.00 és 23.00 között várhatóan eléri a 120 percet. Vasárnap 22.00 és hétfő 12.00 óra között ki irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni, míg belépő irányban hétfőn 05.00 és 14.00 óra között alakulhat ki 60 perc várakozás.

A személyforgalomban szombaton reggel 06.00 és 12.00 óra között kilépő irányban 30 perc, míg 06.00 és 09.000 között belépő irányban 15-30 perc várakozással lehet számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus élénkülése miatt főként péntektől vasárnapig, reggel a belépő, míg este a kilépő irányban lehet számolni 30-60 perc várakozás kialakulásával.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, vasárnap déltől hétfő hajnalig, amely a 30-120 percet is elérheti a kilépő irányban a mikrobusz forgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban belépő irányban szombat déltől vasárnapig és a jövő héten szerda estétől péntek reggelig, melynek mértéke akár 30-120 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja.

Hétvégén Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke 30-60 perc lehet.

A 07.00-19.00 között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke 30 perc lehet.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként 08.00-16.00 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. Az átkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően 30 perc várakozással is lehet számolni.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 417 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?