Hírek Járműtechnika Kommunikáció és Informatika Márkahírek Navigáció Renault Vezetéstechnika

KOMMUNIKÁLÓ KAMIONOK A ZÖKKENŐMENTESEBB VÁROSI FORGALOMÉRT

Az Optimode’Lyon kutatási program keretében – mely a városi forgalom javítására hivatott applikáció prototípusa a nehézgépjárművek sofőrjei részére – szerzett 3 éves tapasztalatokat osztotta meg a Renault Trucks. Az alkalmazás célja, hogy a valós idejű forgalomról adjon információkat, előrejelzéseket, valamint tanácsokat a gazdaságos vezetéshez, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban csökkentse a kamionok városi forgalomra gyakorolt hatását.

renault_trucks_optimod_1A most befejeződő Optimod’Lyon projekt a Lyoni Városi Tanács kezdeményezésére indult 2012-ben azzal a céllal, hogy javítsák a város forgalmát. A Renault Trucks, mint partner, kifejlesztett egy új applikációt a saját speciálisan a nehéz tehergépjárművekre megalkotott GPS alkalmazásából kiindulva, melyet a prototípus fázisában SmartFreigth névre kereszteltek. Lyon közlekedési helyzete és maga a jármű közötti adattovábbítás segíti a sofőrök vezetését és útvonalválasztását.

« Néha elfelejtjük, de a kamionok is lényeges elemei egy város életének » magyarázza Bernard Modat, a Renault Trucks márkaigazgatója « régóta dolgozunk azon, a forgalomra gyakorolt hatásukat csökkentsük. Az Optimod’Lyon projekt lehetőséget biztosított, hogy teszteljük a sofőröknek szánt új szolgáltatásainkat és hozzájáruljunk a városi forgalom javításához. Azt tervezzük, hogy a jövőben egységesítjük ezeket az adatokat és szolgáltatásokat, hogy más európai nagyvárosokban is alkalmazható legyen.

A SmartFreight alkalmazás egy városi áruszállító navigációs rendszer, amely új szolgáltatásokkal kísérletezik a gépkocsivezetők számára. Az applikáció segítségével kiválaszthatják a leggazdaságosabb és leggyorsabb útvonalat, mindezzel megkönnyítve saját dolgukat és nem utolsó sorban a hozzájárulnak a forgalom gördülékenyebbé tételéhez.

A Renault Trucks két modullal kísérletezett. Az első egy vezetést segítő modul : mely elemzi a sofőr valós idejű vezetéstechnikáját, javaslatot téve annak javítására és egyidejűleg minden egyes útvonalon felülvizsgálja teljesítményét. A második egy részletes navigációs modul, mely lehetővé teszi a sofőröknek, hogy okostelefonjukon valós időben vagy egy bizonyos időintervallumban megjelenjen a forgalmi helyzet, figyelembe véve a forgalom által okozott akadályokat az adott útvonalon, például útépítési munkálatok vagy a szállítási helyek megközelíthetőségét.

Az Optimod’Lyon záró szemináriumán a látogatók a Renault Trucks standon megismerkedhettek az összes okostelefonra telepíthető alkalmazással, többek között a Nav’Truckkal és a hozzá tartozó legújabb opcióval is, a Mixer Rollover Alerttel, melyet a betonmixereseknek szántak elsősorban. Ez figyelmezteti a sofőrt, ha a felborulás veszélye fenyegeti a járművet.

A Renault trucks már elérhető alkalmazásai a Google Playen és az Apple Store-ban:

 • NavTruck (fizetős): speciális GPS a nehéz tehergépjárművekhez, mely irányítja és javaslatokat tesz az üzemanyag csökkentésére. Opció : Mixer Rollover Alert : figyelmezteti a sofőrt, ha felborulás veszélye fenyegeti a betonkeverőt
 • Truck Fuel Eco Driving (ingyenes): Egy játék a gazdaságos vezetés gyakorlására
 • TruckSimulator by Renault Trucks (ingyenes): Vezetés-szimulációs játék, melyben a játékos éles helyzetekben próbálhatja ki a járművet
 • Cost Saver (ingyenes): A teljes üzemeltetési költség csökkentése a fuvarozó cégek szempontjából
 • EcoCalculator (ingyenes): Az EcoCalculator segítségével kiértékelheti Renault Trucks járműveinek vagy teljes flottájának környezetre tett hatását, valamint az ebből adódó üzemanyag csökkentés általi nyereségességet
 • The Range (ingyenes): A Renault Trucks új, Euro 6-os járműcsaládjának megismerése
 • Time Book (ingyenes): A XXI. Század vezetési naplója, mely kezeli a vezetési és pihenőidőket.
 • DeliverEye (ingyenes): Olyan alkalmazás, mely lehetővé teszi egy fotó elküldését, dátummal, idővel, helyszínnel az esetleges késés vagy a megsérült áru bizonyítására
 • Réseau Renault Trucks (ingyenes): Egy klikkelés, hogy megtalálja az összes márkaszervizt és értékesítési pontot.
 • Renault Trucks Racing (ingyenes): iPadra készült, nagy felbontású versenykamion szimulátor
 • Album photos chauffeurs / Truckers Gallery (ingyenes): Egy fotóalbum, mely lehetővé teszi, hogy a Renault Trucks kamionok sofőrjeinek fényképei között böngésszen.

Az Optimod’lyon projekt
Az Optimod’Lyon projekt a Métropole de Lyon és az ADEME (A jővő befektése Program) társfinanszírozásával valósult meg. 3 év alatt a lyoni agglomerációból 12 partner (állami, magán vállalatok és egyetemek) vettek részt benne. Az együttes szakértelmük tette lehetővé, hogy elvégezzék ezeket az innovatív kísérleteket a városi mobilitás érdekében.

További információk a http://www.optimodlyon.com/ oldalon találhatók.

Forrás: Renault Trucks
.

(Ezt a cikket 421 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .