Busz hírek Gazdaság Hírek

LMP: átgondolatlanul nyitná meg a kormány a közlekedés piacát

Az LMP szerint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény előterjesztett módosítása révén a tőkeerős, jól helyezkedő cégek “prédájává” válhat a közösségi közlekedés piaca.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Keresztes László Lóránt, a párt közlekedési szakszóvivője vasárnapi pécsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a közúti közlekedésre vonatkozó közszolgáltatási szerződések jövő év végén lejárnak, közeledik a nemzetközi kötelezettségek által előírt piacnyitás.

Mint mondta, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása alapján lehetségessé válna, hogy egy adott térségben a közszolgáltatás előírt minimális szintje mellett az egyes, gazdaságosan ellátható járatok kiszervezhetőek legyenek.

Ez szerinte magában hordozza annak lehetőségét, hogy jól helyezkedő vállalkozások kiválogassák a jelentős bevételekkel kecsegtető járatokat. Így – tette hozzá, félő, hogy az elöregedett buszparkkal dolgozó, állami tulajdonú szolgáltatók nehéz helyzetbe kerülnek majd.

Keresztes László Lóránt szerint a módosításnak ez a része kedvezőtlenül befolyásolná az egységes közlekedési rendszert, és olyan helyzet alakulhatnak ki, amelyben a jobb összeköttetést jelentő, kényelmesebb járatok az alacsony jövedelműek számára nem lennének megfizethetők.

Az LMP szakszóvivője azt mondta: azonnali lépéseket kell tenni a közlekedési szövetségek kialakításáért, az ütemes menetrend bevezetéséért, a párhuzamosságok megszüntetéséért, valamint a periférikus térségek jobb ellátásáért A tömegközlekedést kedvezményes áfakörbe kell sorolni, a bérleteket adómentesen adható juttatássá kell tenni, és biztosítani kell, hogy a tömegközlekedés ágazatában a lakosság jobb ellátása, a gazdaságosság, továbbá a környezetterhelés csökkentése, és “ne a profitérdekek kiszolgálása, és a piac lerablása legyen előtérben” – tette hozzá.

Forrás: MTI  (hkz \ bki \ gtr)
.

(Ezt a cikket 135 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .