Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Vezetéstechnika

Kerékpárosok és kamionosok: az örök ellentét

Ha autósként kerülgetnünk kell a kerékpárosokat, akkor azért, ha pedig biciklisként letolnak minket a kamionok, akkor azért haragszunk a másik félre, pedig nagyobb toleranciával és figyelemmel orvosolható lenne ez az ellentét, és akkor talán a kerékpáros balesetek száma is kevesebb lenne…

Illusztráció – MTI Fotó: Vajda János

Mit tehetünk kerékpárosként?

Akár országúton, akár városban közlekedünk kerékpárral, nagyon körültekintően kell eljárnunk, odafigyelve arra, hogy még véletlenül se okozzunk balesetet. Csak olyan műszaki állapotban lévő kerékpárral induljunk útnak, amely megbízható (mint amilyen például a Csepel kerékpár), és fel van szerelve a kötelező tartozékokkal, tehát a fehér színű első és a piros színű hátsó lámpa, valamint hátsó vörös színű prizma, két egymástól független fékrendszer, csengő, sárga küllőprizma legalább az első keréken. Ezzel, valamint a fényvisszaverő láthatósági mellénnyel már sokat tettünk azért, hogy sötétben is időben észrevegyenek minket az autósok. Természetesen a láthatóság fokozható tovább is: hátsó küllőprizmákkal vagy a pedálon lévő fényvisszaverő prizmákkal.

A láthatóság azonban csak egy dolog a balesetek elkerülése érdekében. Tudnunk kell, hogy a kerékpárosok sokkal védtelenebbek autós társaiknál, hiszen őket nem védi az autó karosszériája. Éppen ezért fordul elő gyakrabban, hogy a körükben sokkal gyakrabban fordulnak elő a személyi sérüléses balesetek, mint az autósok „találkozásakor”. Éppen emiatt soha ne induljunk fejvédő sisak, lábvédők nélkül, és ugyanígy védjük gyermekeinket is, még abban az esetben is, ha mögöttünk ülnek a gyerekülésben.

Mit tehetnek a kamionosok?

Gépjárművet vezetve nagyobb a felelősségünk, ha kerékpárossal találkozunk, mint viszont, persze ez nem jelenti azt, hogy minden kerékpáros balesetet az autósok okoznának. Ugyanakkor a kerékpárosok védtelenebbek az autósokkal szemben, így akkor járunk el megfelelően autósként, ha mindig türelmesek és előzékenyek vagyunk a kerékpárosokkal szemben, vagyis előzéskor kerüljük ki őket nagy ívben, és mindig várjuk meg, ha szemből jön egy autó, mielőtt előzni kezdünk, nehogy olyan helyzetbe kényszerüljünk, amikor a szembejövő miatt nem tudjuk elég nagy ívben kikerülni a bringást.

Számítanunk kell rá, hogy a biciklisek kerülgetni fogják az út szélén lévő kátyúkat és pocsolyákat, ezért mindig legyünk előretekintőek és autósként is próbáljunk a biciklisek fejével gondolkozni. Ha jobb oldalon ülünk, akkor mielőtt kiszállunk a fülkéből, mindig tekintsünk hátra, nehogy az ajtó kinyitásakor a biciklis már ne tudjon időben megállni. Számos baleset adódik ebből a figyelmetlenségből is.

Autósként lebegjen mindig a szemünk előtt, hogy míg mi kényelmesen ülünk a pirosnál, addig a kerékpáros keményen teker, hogy elérje úti célját, miközben még kénytelen az autók által kibocsátott kipufogógázt is belélegezni. Persze sok sofőr azzal érvel, hogy neki több joga van az utakat használni, ugyanis ő fizeti azok megépítését, illetve karbantartását, ám higgyük el, közös adóforintjainkból is sok megy az utak építésére, így a kerékpárosok is bőven kiveszik a részüket az utak anyagi finanszírozásából.

Mindkét félnek a figyelmébe ajánljuk, hogy senki ne keresse szándékosan a bajt! Ne bosszantsuk szándékosan a másik felet, legyünk elővigyázatosak és türelmesek, ezzel mindenki jobban jár az utakon.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu
.

(Ezt a cikket 279 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .