Alkatrészgyártók hírei Gazdaság Hírek Márkahírek Rába Statisztikák

Rába: jelentősen nőtt az árbevétel, enyhén csökkent az EBITDA az első negyedévben

Csaknem 18 százalékkal növelte árbevételét az első negyedévben a Rába Járműipari Nyrt., amelynek EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti) eredménye eközben 2,3 százalékkal csökkent – olvasható a társaság nemzetközi pénzügyi jelentéskészítési szabványok (IFRS) szerint készült, konszolidált gyorsjelentésében, amelyet csütörtökön publikáltak a BÉT honlapján.

A győri Rába járműipari gyárának futóműgyártó részlegében egy munkás a kész fogaskerekeket ellenőrzi. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett 2011. november 7-én a Rába Nyrt. valamennyi részvényére 815 forintos részvényenkénti árfolyamon. Az ajánlattevő által megszerzett részvények a magyar állam tulajdonába kerülnének, a vagyonkezelési jogot az MNV gyakorolná. MTI Fotó: Krizsán Csaba
A győri Rába járműipari gyárának futóműgyártó részlegében egy munkás a kész fogaskerekeket ellenőrzi.  MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az adatsor szerint a Rába árbevétele az egy évvel korábbi 11,838 milliárd forintról 13,914 milliárd forintra ugrott, miközben az EBITDA 1,006 milliárdról 983 millió forintra csökkent. A Rába bruttó eredménye ugyanezen idő alatt 2,512-ről 2,404 milliárd forintra, az üzemi eredmény 444-ről 403 millió forintra mérséklődött.

Az FÁK-államokba irányuló exportra rányomta a bélyegét a rubel árfolyamcsökkenése, valamint a nagyteljesítményű mezőgazdasági gépek és speciális tehergépkocsik globális piacának rossz teljesítménye, ami elsősorban a futómű üzletág – a csoport legnagyobb exportőre – teljesítményét határozta meg. Ugyanakkor kedvezően hatott az európai export-értékesítésre a jármű üzletágnál a két számjegyű növekedést produkáló vázszerkezeti szegmens.

A csoport értékesítésein belül az első negyedévben a futómű üzletág az egy évvel korábbihoz képest 15,8 százalékos, az alkatrész üzletág 4,8 százalékos csökkenést, a jármű üzletág pedig 225,6 százalékos forgalombővülést mutatott.

A beszámoló szerint a Rába 5,2 százalékkal, mintegy 110 millió forinttal fogta vissza adminisztratív és értékesítési költségeit. Eközben, hangsúlyozzák, valamennyi üzletág megtartotta, illetve javította készpénztermelési hatékonyságát.

A nettó pénzügyi eredmény 2015 első negyedévben 456 millió forint nyereséget mutatott az egy évvel korábbi 375 millió forintos veszteséghez képest. Az eltérést elsősorban az árfolyamok alakulásából eredő árfolyamnyereség magyarázza.

Eközben a Rába nettó hitelállománya – az egy évvel korábbi 6,8 és az év végi 8,6 milliárddal szemben – 6,2 milliárd forintra csökkent, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb nettó hitelállomány-szintje. A csökkenést a nyereséges működéssel és a 670 millió forintos működő tőke csökkentéssel, valamint a készpénzmozgással nem járó, devizaárfolyamok elmozdulásának köszönhető hitelek átértékelésével magyarázza a társaság.

„A Rába bebizonyította, hogy a piaci környezet bizonytalansága ellen csoport és üzletági szinten megfelelő eszköztárakkal rendelkezik, aktív üzletfejlesztéssel, új piacok elnyerésével és hatékony költséggazdálkodással folyamatosan nyereséges működést tud fenntartani a gyorsan változó iparági környezetben is. Egyik legfontosabb célunk a csoport válságállóságának fokozása és új fejlődési pálya megnyitása, amiben jelentős szerepe van a hitelállomány további csökkentésének, amely az idei évben terveink szerint az EBITDA 150 százaléka alá mérséklődhet” – idézik Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját.

Forrás: MTI  (bly \ gry)
.

(Ezt a cikket 169 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .