Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: most sem várható változás

A Reuters adatközlése alapján a május 4 – május 8 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,4%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 2,2% volt az árak emelkedése. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8%-kal erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve május 13-án, szerdán, nem várható az üzemanyagok árváltozása, figyelembe véve a pénteki 2 forintos emelést is.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 64-67 dollár között változott, heti átlagban 1,6 dollárral, 2,5%-kal nőtt az olajár. A május 4-i tőzsdeszünnap miatti rövidebb héten a hét első két napján emelkedett, az utolsó két napon csökkent az olajár. Az olajár a hét második felében történt csökkenését a kereskedők a dollár erősödésével magyarázták, valamint azzal a hírrel, hogy a Texas-i területeken már nem csökkent az olajfórások száma. Összességében ezen a héten az olajfúrások száma csökkent, de a mérséklődés kisebb volt, mint a megelőző hetekben. A hét első felében az áremelkedés a tőzsdei spekuláció következménye, mivel jelenleg igen kedvező távolabbi határidőkre eladni és a közelebbiken vásárolni. A hét második felében viszont a rövidebb kereskedési pozíciók száma nőtt. Az olajkészletek és a feldolgozott termékek készletei igen magas szinten vannak, az olajfinomítók nagy része teljes kapacitásssal működik, miközben fokozatosan térnek vissza a piacra a felújításból a finomítók Európában is.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga közel 1 dollárral, 1%-kal nőtt, a héten közel 1,5 dollárral a spot ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent heti átlagára közötti különbség 1 dollárral csökkent, mivel a határidős WTI ár a héten valamivel gyorsabban drágult, mint a határidős Brent ára.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 4 – május 8-a  közötti időszakban 0,4%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 0,2%-os csökkenés, illetve 0,5%-os áremelkedés volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,2%-kal nőtt, az észak-európai piacokon 2,2-2,3%-os volt az árnövekedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulása a héten követte az olajár változását, a hét utol két napján általában csökentek az üzemanyagárak, A benzin esetében az exportkereslet továbbra is erős, mivel nagy az igény továbbra is az európai benzin iránt. A korábbi felvevőpiacok mellett Argentina is felvevőpiaccá vált, míg az arab országokban a közelgő ünnepek miatt a kereslet élénkült. A dízel esetében az európai országok továbbra is importálnak, elsősorban az Egyesült Államokból és Oroszországból. Az adatok szerint az európai finomítók tavaszi felújítása rövidesen lezárul, ezért a dízelkínálat erősödni fog.

A forint árfolyama a május 4 – május 8-i héten 270,4 Ft/dollár körül ingadozott, összességében több mint két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Az árfolyamváltozást főképp a forint az euróhoz viszonyított erősödése okozta.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 1,3%-os csökkenést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 1,2%-os csökkenést, illetve 0,5%-os csökkenést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 1,4%-os emelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,4-1,6% volt az árak forintban mért emelkedése. Ezen a héten az árfolyam változása felerősítette az árcsökkenést, illetve mérsékelte a piaci árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin áránál nem várható változtatás, mivel az ARA piaci kis áremelkedést is az árfolyam árcsökkenésbe fordította. A különböző piacokon jeletkező csökkenés csak megközelíti a két forintos árcsökkentés lehetőségét. A gázolajnál a heti változások 2 forintos emelést jelentenek, amelyet a pénteki árváltozás már figyelembe vett, így nem várható módosítás az áraknál. Az áralakulás azonban a hét utolsó két napján gyökeresen megfordult, s folytódása lehet, hogy egy szerdai árcsökkentést vetít előre.

Várhatóan a benzin ára 384 forint/liter, a gázolaj ára a 381 Ft/liter marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8, a gázolaj ára 10%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 11%-kal több benzint és 18%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 172 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .