Hírek MAN Rendezvények Sport Versenyek

Hétvégén rajtol a Kamion Európa-bajnokság – Kiss Norbi címvédésre készül

Április 24-26 között kerül megrendezésre az FIA Kamion Európa-bajnokság 2015-ös szezonjának első versenyhétvégéje, méghozzá egy mindenki számára új és ismeretlen pályán, Valenciában.

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

Az elmúlt évek talán legizgalmasabb szezonnyitója lesz ez a hétvége, ugyanis az MAN gyár kiválásával idén először nem volt között teszt a top pilóták számára, így nem lehet tudni, ki hol tart a fejlesztésekkel, mennyit gyorsultak a versenyzők tavalyhoz képest, így a szombati időmérő futamon lehet majd először látni az erőviszonyokat.

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

Kiss Norbert, az OXXO Energy Truck Race Team Európa-bajnok pilótája mindezekkel együtt bizakodva utazott el Valenciába:

– Bár nem sokat tudunk arról, ellenfeleink hogy állnak az első futam előtt, bízom magunkban, a csapatban és a kamionban, hiszen egész télen azon dolgoztunk, hogy egy stabil, megbízható és továbbra is rendkívül gyors versenykamiont építsünk. Legnagyobb riválisainkról, a két háromszoros Európa-bajnokról annyit tudunk, hogy Jochen Hahn egy teljesen új kamiont épített, Antonio Albacete viszont “csak” átépítette a kamionját, de ezek hogyan sikerültek, az majd szombaton fog kiderülni.

– A tavaly megnyert Európa-bajnoki cím megvédése a cél, ez nem kérdés, ami nem lesz könnyű, de eddig egyik évünk sem volt az – folytatja a hatszoros magyar bajnok autóversenyző -.

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

Idén mi megyünk az 1-es rajtszámmal, ráadásul hazai közönség előtt is, a Hungaroringen, ami számunkra a legjobban várt pillanat ebben a szezonban.

– A valenciai pályán gyalog már végigmentem pár éve, azt gondolom, a vonalvezetése és a pálya jellege kedvező számunkra, feküdni fog nekünk, de ahogy tavaly is csak tizedek döntöttek a Pole pozíció sorsáról, most sem lesz másképp, szoros csatát várok hétvégén.

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

Az idei év egyik nagy kérése a pontozás megváltoztatásának hatása lesz. A Truck Race-en szombaton és vasárnap is két-két futamot rendeznek, az elsőre az időmérő alapján állnak fel a pilóták, és a futam végén az első 8 helyezettet megfordítják a második futamra, vagyis az első majd a nyolcadik helyről rajtolhat, a második a hetedikről,és így tovább, aki pedig nyolcadik lett az első futamon, az élről vághat neki a másodiknak. Eddig a második futamon kevesebb pontot kaptak a pilóták, hiszen hátulról tették előre a lassabb versenyzőket, de idén ezt megváltoztatta az FIA, és mindkét futamért ugyanannyi pontot kapnak a versenyzők, ami pilóták számára egy teljesen új taktikát eredményezhet:

– Nem tudom, mit fog hozni az új pontrendszer – mondta el véleményét Kiss Norbi -, hiába számolták ki, hogy ha tavaly is így lett volna, akkor is én nyerem az Európa-bajnokságot, mert akkor még senki nem taktikázott emiatt. De most, egy első futamos nyolcadik hely aranyat fog érni, mert ha a Pole-ból megtartja vezető helyét, annyi pontot kap,
mint aki megnyerte az időmérőt majd az első futamot. Egyetlen előnye lehet, hogy a második futamokon a hátulról érkező top pilóták mindenképp próbálnak majd előre törni, hiszen míg tavaly csak 1-1 pontot jelentett egy előzés, most sokkal többért harcolhatnak, s ez a nézőknek látványos csatákat hozhat – zárja a riportot a regnáló Európa-bajnok.

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

A csapat már úton van Valenciába, ahol pénteken indul a program, amikor is szabadedzés lesz a pilóták számára, majd szombat reggeltől elkezdődik a harc a 2015-ös Európa-bajnoki címért!

Fotó: OXXO Energy Truck Race Team
Fotó: OXXO Energy Truck Race Team

A hétvége programja:

Április 25, szombat:

09.00 1. szabadedzés 20′
10.25 2. szabadedzés 20″

12.00 időmérő 35′ – élőben közvetítjük chat-en keresztül!

14.15 1. futam (11 kör)
16.30 2. futam (11 kör)

Április 26, vasárnap:

08.30 Warm up 15″

09.30 időmérő 35′ – élőben közvetítjük chat-en keresztül!

12.35 1. futam (11 kör)
15.15 2. futam (11 kör)

Az időmérő futamok alatt a sajtószobából élőben jelentkezik a csapat – chat-en keresztül -, ott lehetőség van velük beszélni, kérdezni, igyekeznek tájékoztatni az itthonról szurkolókat mindenről, ami csapattal történik. Kövessétek figyelemmel a csapat Facebook oldalát, ahol minden további információ megtalálható lesz majd ezzel kapcsolatban.

https://www.facebook.com/OxxoRacingTeam
http://www.oxxoracing.com/

Forrás: OXXO Energy Truck Race Team
.

(Ezt a cikket 247 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .