Gazdaság Hírek Statisztikák

Kissé nőtt a forgalomba helyezett autók száma márciusban

Márciusban 6305 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 2 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Jato Dynamics autóipari információ-szolgáltató cég szerdán az MTI-vel.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A Jato Dynamics összesítése szerint a forgalomba hozott, 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszonjárművek száma 1572 volt, ami 28 százalékos növekedés az előző év márciusához képest.

Az adatok szerint idén márciusban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt 1091 darabbal, ezzel a márka a hazai piac 13,6 százalékát fedte le.

A személyautók piacán az Opel volt a győztes 708 darabbal és 11,2 százalékos piaci részesedéssel. A második 694 darabbal a Skoda, a harmadik 637 darabbal a Ford.

A magyar gépjárműpiac a céges és magáneladásokat tekintve továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autók forgalomba helyezésének többsége, 77 százaléka céges, míg a magáneladások a piac 23 százalékát teszik ki – közölte a Jato Dynamics.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 2015-re 75 ezer személygépkocsi értékesítésével számol, ami 15 százalékos növekedést jelentene a tavalyi eladásokhoz képest.

Az MGE MTI-hez eljuttatott havi tájékoztatása szerint nagyhaszongépjárműből 547 kelt el márciusban, ez 84,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánjellegűek. Sajnálatos az egyesület szerint, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, mivel ez a károsanyag-kibocsátás növekedését, a közlekedés biztonságának csökkenését okozza.

A haszonjárműpiacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp), így az a válság előtti szint közelében van. Mivel az nhp ebben az évben megmarad, az MGE optimista a teljes haszonjárműpiac növekedési kilátásait illetően.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, az MGE ugyanakkor éves szinten 8 százalékos bővülésre számít, márciusban 29 járművet helyeztek forgalomba a piacon, ami több mint háromszor annyi, mint tavaly márciusban.

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, az év harmadik hónapjában 211 motorkerékpárt értékesítettek, 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egyesület szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűeknél.

Az MGE havi jelentésében kitért arra, hogy érzékelhető az elmozdulás a legális szervizek irányába. Ez a jogi környezet változásának – a cégautó javítási áfájának a fele visszaigényelhető – és annak köszönhető, hogy az importőrök folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt.

Forrás: MTI  (gká \ gde \ gfp)
.

(Ezt a cikket 135 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .