Ajánlatok Flotta Hírek Kommunikáció és Informatika Üzemanyag

Erre figyeljen! 7 praktikus tanács üzemanyagszint-mérő rendszerek beszerzéséhez

A GPS-alapú nyomkövetés egyik legfontosabb kiegészítő modulja a hatékony üzemanyagszint ellenőrzés. Az alábbiakban az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

Petrol és Mol benzinkút Szlovéniában, Pince közelében, a magyar határtól pár száz méterre az M70-es autóút végénél, a szlovén A5-ös autópályán 2012. október 1-jén.  MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

1. Optimalizálja az üzemanyagköltségeket – A teherfuvarozásban és a mezőgazdaságban használt nehézgépek folyamatosan sok üzemanyagot igényelnek. A megszokottnál váratlanul nagyobb üzemanyag kiadások, vagy a szükségesnél gyakoribb tankolások sok bosszúságot és nem kevés pluszmunkát okozhat a flottamenedzsment számára – üzemanyagszint-méréssel azonban a nyomkövetés mindenre kiterjed.

2. Megszünteti vagy csökkenti az eltulajdonított üzemanyagból eredő károkat – Egy hatékony flottakövető rendszerrel az üzemanyaglopás kiszűrhető: a flottamenedzser gyakorlatilag valós időben észlelheti, ha egy járműből üzemanyagot tulajdonítanak el. Az igazán megbízható rendszerek a jármű vagy munkagép állásideje alatt is mérik az üzemanyag szintjét, emellett az eszköz a nem engedélyezett helyeken való tankolás esetén is képes riasztást adni.

3. A járműkövető rendszer riasztásokat vehet fel – előre be lehet állítani, hogy a rendszer riasztást adjon az olyan esetekben, mikor az üzemanyagszint hirtelen lecsökken.

4. Csökkenti az adminisztrációs terheket – Egy viszonylag nagyobb flotta esetén az üzemanyaggal kapcsolatos adminisztráció: a tankolásokkal kapcsolatos kimutatások, nyilvántartások elkészítése hosszú és időrabló folyamat lehet. Egy hatékony üzemanyagszint-mérő automatikus, online riportot készít a tankolásokról és az elfogyasztott üzemanyagról – kiküszöbölve ezzel az elszámolási hibákat.

5. Pontosságot kínál, de reálisan – A flottamenedzsment-szolgáltatók részéről elvárható teljesítmény a 3-5%-os üzemanyagszint-mérési pontosság, az ennél gyengébb szintet kínáló szolgáltatók a piacon elvárható minőség alatt teljesítenek. Legyünk azonban óvatosak az olyan ajánlatokkal szemben is, amelyek teljes precizitást ígérnek! Reálisan szemlélve a fuvarozás jellemzői miatt ez általában nem megvalósítható.

6. A technológia rugalmas, igény szerint alakítható – Az üzemanyagszint-mérés többféle eljárással kivitelezhető, amelyek a vevő igényeihez és járművéhez igazodnak. Az egyik módszer a kapacitív szondás szintmérés, amelynek során egyedileg legyártott szondával gyűjthetünk adatokat. A szondát beépítik a járműbe, az általa küldött információkat pedig az üzemanyagkontroll-rendszer közvetlenül olvassa le.

7. FMS Gateway: ellenőrzés a jármű saját adatai alapján – FMS Gateway illesztés használatával olyan járműben is lehetséges az üzemanyagszint-mérés, ahol az üzemanyagtank alakja vagy 1. valamely más ok miatt nem szerelhető be a kapacitív szonda, vagy 2. amennyiben a szondás szintmérésnél pontosabb adatokra van szükségünk. Az FMS Gateway a 2004 után gyártott gépkocsik többségében gyárilag megtalálható. Amennyiben mégsem, úgy univerzális illesztőt is alkalmazhatunk. Az FMS Gateway illesztésen keresztül egységes szabvány szerint nyerhetőek ki a járművezérlő elektronika (CAN-BUS) által felügyelt érzékelők adatai, így a befecskendező rendszer által a motorba juttatott üzemanyag mennyiségének értéke is.

Bővebb információt szeretne?

Az i-Cell kollégái várják kérdéseit az alábbi linken: üzemanyagszintmérés

Forrás: i-Cell
.

(Ezt a cikket 404 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .