Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: az árfolyam segített

A Reuters adatközlése alapján a március 23 – március  27 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,6%-kal lett drágább, a gázolajnál 1,9% volt az árak emelkedése. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 3%-kal erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve április 1-én, szerdán, a benzinnél 2 forintos csökkenés várható, a gázolaj ára a várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 53-57 dollár között változott, heti átlagban 1,7 dollárral, 3%-kal nőtt az olajár. Az áremelkedés a hét második felében jelentkezett. a változást a szaúdi-jemeni katonai konfliktus váltotta ki.

Az egy hónapos határidős Brent olajár 1,6 dollárral a spot ár fölött változott, a múlt héten is így alakultak az árak. A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség mérséklődött, mivel a Brent ár heti változása elmaradt a WTI áremelkedésétől.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a március 23 – március 27-e  közötti időszakban 1,6%-kal emelkedett, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 2,2%-os illetve 3,6%-os volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,9%-kal emelkedett, az észak-európai piacokon 1,7-1,9%-os volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulása a héten követte az olajár változását. A benzin esetében az áremelkedést a kirobbanó exportlehetőségek indokolják, a  korábbi exportpiacok mellett most a Vörös-temger térségébe is n9vekedett a szállítás.

A forint árfolyama a március 23 – március 27 -i héten 274 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel 9  forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében már gyengült..A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 1,5%-os csökkenést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 0,9%-os csökkenést, illetve 0,5%-os árnövekedést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon1,2%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,4-1,2% volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása jelentősen befolyásolta az áralakulást, az emelkedő piaci árakat forintban kifejezve csökkenésbe fordította.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára várhatóan 2 forinttal csökkenhet, de nem lenne meglepő, ha elmaradna a változtatás. A gázolajnál nagyobb a valószínűsége az ártartásnak, de itt is elképzelhető egy minimális csökkentés.

Így a benzin ára 364 forint/liter, a gázolaj ára a 365 Ft/liter körüli szinten alakulhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 10, a gázolaj ára 13%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20%-kal több benzint és 21%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .