Heti üzemanyagárak: tovább drágul a benzin

A Reuters adatközlése alapján a március 2 – március  6 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,6%-kal lett drágább, a gázolajnál 0,6% volt az árcsökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,5%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve március 11-én, szerdán, a pénteki 4, illetve 2 forintos áremelést is figyelembe véve,  a benzinnél 4-5 forintos emelés várható, a gázolaj ára változatlan marad, vagy egy újabb két forintos emelés következhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 59-62 dollár között változott, heti átlagban 0,4 dollárral, 0,6%-kal csökkent az olajár. A hét során végig ingadozott a spot ár, a pénteki kb. egy dolláros árcsökkenés a dollár erősödésének tudható be. Az egy hónapos határidős ár csak egy hajszálnyit olcsóbbodott, a héten egy nap kivételével a határidős ár a spot ár alatt volt. A spot ár csökkenését főképp a dollár erősödésével lehet magyarázni, 2003-ban volt utoljára ilyen erős a dollár az euróhoz viszonyítva. Az amerikai kőolaj, a WTI a héten, heti átlagban közel egy dollárral lett drágább, az áremelkedést a gazdaság kiválló állapotával lehet indokolni, bár a kamatemelési várakozások erőteljesek, valamint a kőolajkészletek történelmi magasságokban vannak. Az emelkedést viszont támogatja az, hogy a kőolajfúrások száma tovább mérséklődött.

A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség mérséklődött, , mivel a Brent ár kicsit csökkent, a WTI ára pedig emelkedett. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 10 dollárra csökkent. A határidős piacon a kereskedők mérsékelték a WTI határidős pozicióikat és inkább a Brent határidős árába fektettek. Ez azt jelzi, hogy véleményük szerint a WTI áremelkedésének jelenlegi szakasza lezárul.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a március 2 – március 6-a  közötti időszakban 5,6%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 4,1 illetve 2,9%-os volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,6%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 1,1-1,7%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten az olajár változása csak kevéssé befolyásolta, inkább a keresleti hatások mozgatták az árak alakulását. A benzin iránt továbbra is jelentős a kereslet, Nyugat-Afrikába, az USA keleti partjaihoz és Dél-Amerikába indulnak európai szállítások.

A forint árfolyama a március 2 – március 6 -i héten 276 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel. 7 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét során folyamatosan gyengült.A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 8,2%-os emelkedést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 6,7-5,5%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon 1,9%-os emelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 1,4-0,8% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása felerősítette a benzin árának dolárban mért emelkedését és eltüntette a dízelárak dollárban mért csökkenését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára várhatóan 4-5 forinttal fog emelkedni, figyelembe véve a pénteki 4 forintos emelést is. A gázolajnál a tartás a valószínűbb, bár a hét második felében a forint gyengülése tovább emelte a forintban mért dízelárat. Így a pénteki emelés után a akár szinten tartás is elképzelhető, de egy kisebb, két forintos emelés sem kizárt.

Így a benzin ára 367 forint/liter, a gázolaj ára a 372 Ft/liter közötti szinten maradhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 13-14%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 25%-kal több benzint és 26%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 246 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?