Busz hírek Gazdaság Hírek

Tizenhat új midibusz érkezik Budapestre

Tizenhat új dízelüzemű midibusz érkezik Budapestre az év végéig annak a támogatási szerződésnek az értelmében, amelyet Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója és Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), a Budavári Önkormányzat polgármestere írt alá pénteken. Az új buszok a tervek szerint a budai Várban és vonzáskörzetében fognak közlekedni.

Fotó: Karsan

A közleményben felidézték: a BKK a főváros közlekedésszervezőjeként az I. kerületi önkormányzattal együttműködve korábban nyílt tendert írt ki midibuszok beszerzésére. Ezt a török Karsan Otomotiv nyerte meg 870 millió forintos ajánlatával, amely a járműveken kívül a járművezetői képzést, valamint a tartalék és a pótalkatrészeket is tartalmazza. Az ATAK típusú midibuszok szállítói szerződését tavaly szeptemberben írták alá, azonban az csak a forrást biztosító támogatási szerződés szignálásával léphetett hatályba.

A nemzeti fejlesztési kormánybizottság megítélte a 909 millió forintos uniós támogatást, tehát elkezdődhet a midibuszok szállítása – közölték, hozzátéve: a szerződés lehetőséget ad további 24 jármű későbbi megrendelésére is.
A Karsan A. S. ATAK típusú midibusza alacsony padlós, EURO6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt, klimatizált. Teljes befogadóképessége 40 fő, az ülőhelyek száma 23.

Az új dízel midibuszok – amelyeket a BKV Zrt. fog üzemeltetni – a budai Várban és vonzáskörzetében közlekednének, pontos útvonaluk azonban még kidolgozandó.

Megjegyezték: az egykori 90 darabos fővárosi midibuszflotta mára 28 tagúra apadt, közülük mindössze 21 állhat nap mint nap forgalomba. Jelenleg egy 40 tagú midijármű-állomány fenntartása lenne indokolt, de akár 60 midibusz üzemeltetése is célszerű lehet Budapesten. Ebben jelent nagy előrelépést a mostani fejlesztés – írták.

Forrás: MTI  (bsf \ bti \ gkp)
.

(Ezt a cikket 123 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .