Hírek Tudnivalók

Túlméretes és túlsúlyos rakományok szállítása

Az Európai Unió szabályozásai kiterjednek a közúti árufuvarozás során megengedett legnagyobb össztömegek és méretek kérdéseire is. Ha egy rakomány meghaladja a szabályozásban meghatározott legnagyobb méretet vagy tömeget, abban az esetben csakis különleges engedélyek birtokában kezdhető meg a szállítása. Ezek az engedélyek vagy a regionális, vagy pedig az uniós tagállam hatóságától szerezhető be.

Egy 49,7 méter desztilláló tornyot szállító speciális jármű elindul a nagykanizsai DKG-EAST Olaj- és Gázipari Berendezéseket Gyártó Zrt. telephelyéről 2014. április 24-én éjjel. A túlméretes szállítmányt Tiszaújvárosba, a Tiszai Vegyi Kombináthoz viszik. MTI Fotó: Varga György
Egy 49,7 méter desztilláló tornyot szállító speciális jármű elindul a nagykanizsai DKG-EAST Olaj- és Gázipari Berendezéseket Gyártó Zrt. telephelyéről 2014. április 24-én éjjel. A túlméretes szállítmányt Tiszaújvárosba, a Tiszai Vegyi Kombináthoz vitték. MTI Fotó: Varga György

Egyes esetekben a tagállamok saját feltételeket szabnak, amihez az engedélyek megszerzését kötik. Ezek a szabályozások összefügghetnek a rakományt kísérő járművekkel, a rendelkezésre álló időkerettel vagy akár a megengedett legnagyobb sebességgel is. Mivel a szabályozások néha jelentős eltérést mutatnak, így a fuvarozóknak egyáltalán nincs könnyű dolguk, ha meg akarnak felelni a szabályozásnak.

A túlméretes és túlsúlyos rakományok szállítása során kiemelt figyelmet kell szentelni a szállítmány helyes, biztonságos és előírásoknak megfelelő rögzítésére. Mindezek segítenek minimalizálni a személyi sérülés valószínűségét, a jármű meghibásodásának veszélyét, illetve az egyéb vagyoni kár bekövetkezésének valószínűségét. A káresetek jelentős hányada a nem megfelelő rögzítésből adódóan a rakományvesztésből következik.

trans-eu-banner_HU_600x90 2Ráadásul fontos tudni, hogy egy nem megfelelően rögzített és lehulló tárgy akár kibillentheti az egyensúlyából a járművet, ami boruláshoz is vezethet. A kisebb tömegű lehulló tárgyak pedig a közlekedés többi résztvevőjére jelentenek veszélyt. A statisztikák alapján kijelenthető, hogy a teherautó-balesetek mintegy 25 százaléka a nem megfelelően rögzített rakomány miatt következik be.

Az Európai Unió tagállamaiban különböző szabályozás vonatkozik a rakományok rögzítésére is, emiatt a fuvarozóknak oda kell figyelniük, milyen minimumkövetelményeknek kell megfelelniük a nemzetközi áruszállítás során.

Forrás: www.trans.eu
.

(Ezt a cikket 639 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .