Flotta Hírek Kommunikáció és Informatika Vezetéstechnika

Tovább csökkenthetők a fuvarozás költségei: a járművezetők vezetési stílusát elemzi egy innovatív hazai fejlesztés

A tehergépkocsi-vezetők vezetési szokásai is nyomon követhetővé válnak egy olyan újgenerációs közlekedésinformatikai megoldásnak köszönhetően, amellyel a fuvarozó cégek felderíthetik a járművek nem megfelelő használatából eredő többletköltségeket, és így akár 15-20%-kal csökkenthetik a karbantartási díjakat, illetve 5-8%-kal üzemanyag-kiadásaikat. A WebEye Magyarország által kifejlesztett új szolgáltatás emellett hozzájárul a járművezetők képzésének megújításához is, mivel segítségével a vállalkozások egyéni, testre szabott oktatási programokat biztosíthatnak számukra.

Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője
Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője

A gazdaság növekedése az elmúlt években mind belföldi, mind nemzetközi szinten fokozta a közúti fuvarozás iránti keresletet, ezért az áruszállításban részt vevő vállalatoknak egyre több jól képzett járművezetőre van szükségük. A megfelelő készségekkel, illetve rutinnal rendelkező szakemberek felvétele azonban egyre nagyobb nehézséget okoz a WebEye Magyarország tapasztalatai szerint, így mára kiemelten fontossá vált a gépkocsivezetők oktatása, képzése. A vezetési stílus folyamatos fejlesztése azért is kap egyre nagyobb hangsúlyt, mert a változatos fuvarfeladatok összetettebb tudást igényelnek a sofőrök részéről: különböző típusú útvonalakon, illetve különböző típusú járművekkel egyaránt képesnek kell lenniük a fuvarfeladatok teljesítésére. Ehhez természetesen folyamatos, naprakész visszajelzésre van szükségük vezetési képességeik alakulásáról, annak fejlesztendő területeiről.

Ennek a piaci igénynek a kielégítése érdekében dolgozott ki a WebEye Magyarország egy olyan újgenerációs szolgáltatást, amelynek segítségével a meglévő rendszer infrastruktúráját használva a vállalatok a járművek üzemi paraméterein túl a gépkocsivezetők vezetési szokásairól is pontos és naprakész információkhoz juthatnak. A vezetési stílus részletes elemzésére irányuló megoldás a gázpedál helyzetét, a tempomat és a retarder használatát, a fordulatszám megválasztását, a fékezések módját és gyakoriságát, a nyomatékeloszlást, illetve a saját súllyal történő kigurítást egyaránt figyelembe veszi és értékeli. A rendszer nem csak nyers adatokat mutat meg a felhasználónak, hanem egy előre definiált súlyozási szempontrendszer szerint értékeli a járművezetőket. A súlyozás összetett, amelyben például a fordulatszám-nyomaték–idő hisztogram meghatározó elem, ennek és több változónak együttes manuális elemzése és értékelése pedig nagyon nehézkes lenne.

A fuvarozó cégek, illetve a járművezetők rendszeresen tájékozódhatnak az említett értékek alakulásáról és statisztikai adatokat kapnak a flottára vonatkozó vezetői információkról, amely segít a teljes járműparkot leíró trendek ellenőrzésében. Statisztikákat nem csak adott járművezetőre kérhetünk, hanem magukra a járművekre is, így akkor is tiszta képet kapunk, ha a gépkocsit egy adott időszakban többen vezették. Ez a rendszer nagyban hozzájárul a vezetési képességek fejlesztéséhez. Egyrészt a volán mögött ülők számára ebből kiderül, mire kell fokozottan odafigyelniük a tehergépkocsik vezetése során, másrészt a vállalat vezetői személyre szabott, a fejlesztendő területekre irányuló vezetéstechnikai oktatással segíthetik a gépkocsivezetők vezetési stílusának tökéletesítését.

Az új megoldás előnye, hogy az a WebEye szolgáltatási struktúrájához kapcsolódik – így nem kell több különálló rendszer megoldásait használniuk az ügyfeleknek. Segítségével felderíthetőek a tehergépkocsik nem megfelelő használatából eredő többletkiadások, s így már rövidtávon számottevő megtakarítás érhető el az üzemanyagköltségek és a karbantartással összefüggő kiadások terén. .Az alkatrészek idő előtt elhasználódása és a járművek túlzott szervizigénye ugyanis többek között a nem megfelelő vezetési stílusra is visszavezethető: a kigurulás, a motorfék és a retarder használatának mellőzése a fékek és a gumiabroncsok gyorsabb kopásával jár, a fordulatszám helytelen megválasztása pedig a motor korai elhasználódásával növelheti a szervizköltségeket.

A fuvarozás piacán ma már olyan kiélezett a verseny, hogy a kis árréssel dolgozó vállalatok csak kiadásaik csökkentésével tudják növekedésüket biztosítani. Mivel egy tehergépjármű üzemeltetési költségeinek körülbelül kétharmadát befolyásolja a vezetési stílus, a fuvarozásban részt vevő vállalkozások számára kulcsfontosságú ennek nyomon követése. A vezetési stíluselemző megoldás használatával és erre építve a járművezetők képességeinek fejlesztésével a szervizköltségek becsléseink szerint akár 15-20%-kal is csökkenthetőek. Nem elhanyagolható emellett a helytelen vezetési szokásokból fakadó túlfogyasztás sem, amelynek korrigálásával az üzemanyag-kiadások jellemzően 5-8%-kal mérsékelhetőek” – hangsúlyozta Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország ügyvezetője.

A járművezetők vezetési képességeinek ismeretében arról is könnyebb megalapozott döntést hozni, hogy ki a legalkalmasabb egy adott fuvarfeladat elvégzésére, így a vezetési stílus elemzése a fuvarszervezés hatékonyságának javításához is hozzájárul. A felhasznált üzemanyag-mennyiség csökkentésével, illetve a fékpofák és a gumik kopásának visszaszorításával a levegőbe kerülő károsanyag-kibocsátás is kisebb lesz, ezért a vezetési stílus fejlesztésére irányuló új megoldás használatával a fuvarozó vállalatok a környezet védelméhez is hozzájárulnak.


WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai (Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. A WebEye Magyarország a vállalatcsoport termékeinek magyarországi értékesítését és ügyféltámogatását végzi.

Bővebb információ:
http://hu.webeye.eu/
www.utdij-bevallas.hu

Forrás: FLOW PR
.

 

(Ezt a cikket 890 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .