Biztosítás Hírek Statisztikák

Az autósok tájékozatlanok a kötelező biztosításról

Az autósok tájékozatlanok a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról (kgfb), a genertel.hu online biztosító felmérése során főleg a kgfb-hez kötődő díjfizetési és felmondási határidők, az örökléskori és a jármű tulajdonosváltása körüli biztosítási teendők tekintetében árultak el nagy bizonytalanságot az autótulajdonosok.

Baleset helyszíne a 76-os főúton a Zala megyei Nagykapornakon 2014. november 9-én hajnalban, ahol összeütközött egy kamion és egy személyautó. Az autóban hárman utaztak, a hátul ülő férfi életét vesztette. A vezető mellett helyet foglaló férfit a tűzoltók szabadították ki a jármű roncsaiból, őt súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Az ütközés során sem a személyautó, sem pedig a kamion vezetője nem sérült meg. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A genertel.hu ezer fős mintán végezte el a felmérést, amelyben az ügyfelek kgfb-vel kapcsolatos ismereteit vizsgálták.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a biztosító kiemelte: a biztosítással kapcsolatos felmondási és fizetési határidőkkel a megkérdezettek 39 százaléka nem volt tisztában.

A jármű tulajdonosváltásakor követendő biztosítási teendőket a megkérdezettek 35 százaléka nem ismerte pontosan, különösen nem az öröklés esetén szükséges intézkedéseket. A közleményben ismertetik: aki gépjárművet örököl, annak a hagyatéki eljárás befejeződésétől számítva 30 napon belül meg kell kötnie a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb), mert a korábbi szerződés akkor automatikusan lejár.

A járműtulajdonosok 97 százaléka nem tudta, hogy mely országokba utazva nem kell kiváltani a zöld kártyát. A biztosító a közleményben emlékeztet arra, hogy az EU-n belül a csillagos rendszám automatikusan igazolja azt, hogy a kocsin van kötelező biztosítás, míg az Európai Gazdasági Térség más országaiban, valamint Svájcban a rendszám mellé ragasztott ovális országjel utal ugyanerre. A zöld kártyát csak az ezen kívüli országokba kell kiváltani.

A megkérdezettek 35 százaléka nem tudta, hogy miképpen kerül át az új kocsira a korábbi járművön elért bónusz fokozat. Ma már ennek érdekében nem kell tenni semmit, mivel a Központi Kárnyilvántartó Rendszerből hívják le a biztosítók a tulajdonos baleseti besorolását – hívja fel a figyelmet a genertel.hu.

Megjegyezték: problémát az jelenthet, ha később adja el a régi autóját valaki, mint ahogyan az újat megvásárolta. Ilyenkor az új kocsi biztosítása az alap (A0) fokozatba kerül, és a korábban elért bónusz csak a régi autó eladását követően jár az újra.

Forrás: MTI  (gte \ ghg \ guz \ gfp)
.

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .