Fuvarpiac Gazdaság Hírek

Szabadkereskedelmi tárgyalások – Mikola István: figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét

Figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP), és be kell építeni a civil társadalom elvárásait a kormányzat tárgyalási stratégiájába – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Mikola István elmondta: a KKM összesen 37 nagy magyarországi szervezettel folytatott egyeztetést a TTIP-ről, többek között pénzügyi szervezetekkel, mezőgazdasági szervezetekkel, a közúti fuvarozók képviselőivel, környezetvédő csoportokkal, köztük a Levegő Munkacsoport képviselőivel és a Greenpeace aktivistáival.

Az volt a cél, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottsággal kezdjük meg a tárgyalásokat az amerikai küldöttséggel Brüsszelben, ahol a 28 EU-tagállam egyikeként magyar nemzeti érdekeket is védeni kell – mondta az államtitkár.

Kijelentette: rendkívül sok hasznos információval szolgált a tárgyalássorozat első szakasza, amely most lezárult, ugyanakkor jelezte, hogy a társadalmi párbeszéd folytatódik. – Összegezzük az elvárásokat, megállapításokat, és február 27-én az Országgyűlés vitanapot tart a TTIP-ről – mondta Mikola István.

Az egyeztetésen minden szervezet egyetértett abban, hogy ott kell lenni a tárgyalásokon, hogy képviselni tudjuk a magyar érdekeket – szögezte le az államtitkár.

Mikola István elmondta: különféle szervezetek eltérően látják a TTIP esetleges hatását. Közölte, a magyarországi vegyipar képviselői “tele vannak aggodalommal” a hatalmas amerikai vegyipari potenciál miatt, a gyógyszergyártók ugyanakkor alig várják, hogy megszülessen a szabadkereskedelmi megállapodás. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát a TTIP-ben, és a gépjárműalkatrész-gyártók, közúti fuvarozók is arra számítanak, hogy kifejezetten jól fognak járni, ha a szabadkereskedelmi egyezmény hatályba lép – sorolta.

Mikola István kiemelte: Magyarországon alkotmányban rögzített tétel a genetikailag módosított növények termesztésének kizárása; Magyarország GMO-mentessége “vörös vonal, ebből nem tudunk engedni a tárgyalások során”. Európa – elsősorban Németország – támogatja ebben a kérdésben Magyarországot – mondta.

Az államtitkár megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint “nincs igazán átláthatóság a tárgyalások során”. Azt várjuk az Egyesült Államoktól, hogy “fedje fel a kártyáit”, megkaphassuk a szakértői tárgyalások írásos anyagát, és hozzáférjünk minden információhoz – mondta.

A tárgyalások lezárásának várható időpontjáról Mikola István azt mondta, jelenleg úgy tűnik, 2016 végére fejeződhet be a tárgyalássorozat.

Forrás: MTI  (kms \ guz \ gfp)
.

(Ezt a cikket 182 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .