A Volvo Trucks két egymás utáni évben immáron második alkalommal nyerte el a rangos európai Év Minőségi Innovációja Díjat. A Volvo Trucks a díjat az új I-Shift Dual Clutch hajtásláncért kapta, melynek fő előnye, hogy megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a gépkocsivezető munkáját.

Az új Volvo I-Shift Dual Clutch sebességváltó egyedülálló a sorozatgyártású nehéz haszonjárművek piacán. A technológiát azonban alkalmazzák már a sportautókban.
Az új Volvo I-Shift Dual Clutch sebességváltó egyedülálló a sorozatgyártású nehéz haszonjárművek piacán. A technológiát azonban alkalmazzák már a sportautókban.

„Az I-shift Dual Clutch egy új ipari termék innováció, amely jelentős fejlesztésekkel rendelkezik a gépkocsivezetők, szállítmányozó vállalatok, az árutulajdonosok és a társadalomra általában befolyással bíró paraméterek területén.“ mondja Matti Kaulio, Ipari Gazdaságtan Professzor, a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet, és a Svéd Minőségi Intézet SIQ képviselője. Kaulio professzor az idei díjazottat kiválasztó szakértői csoport tagja.

Az Év Minőségi Innovációja Díj nemcsak a SIQ által, de egyéb európai országok intézményei által is elismert. A 2014-es díjat január 19-én Magyarország köztársasági elnöke, Áder János úr adja át.

Innováció az ügyfelekért

 „Természetesen nagyszerű, hogy az innovációs tudásunk újból díjazásra került idén is. Folyamatosan új megoldásokon dolgozunk, melyek előnyöket nyújtanak a vevők és a gépkocsivezetők számára, és az I-Shift Dual Clutch fogadtatása a várakozásainkon felüli volt. A tény, hogy újból megnyertük az Év Minőségi Innovációja Díjat egy újabb visszaigazolása annak, hogy megfelelően dolgoztunk,“mondja Hayder Wokil a Volvo Trucks Minőségi Igazgatója.

Az I-Shift Dual Clutch egy automatizált manuális sebességváltó két tengelykapcsolóval.
Az I-Shift Dual Clutch egy automatizált manuális sebességváltó két tengelykapcsolóval.

Elsőként a világon

Röviden, az I-Shift Dual Clutch egy automatizált manuális sebességváltó két tengelykapcsolóval. Ezzel a megoldással a tehergépjármű nem veszít sebességet vagy teljesítményt a fokozatváltások közben, hatékony és finom folyamatosságot biztosít az úton. Eredetileg ezt a típusú hajtásláncot nagy teljesítményű sportjárművekhez szánták, és a személygépjármű iparban használják. A Volvo Trucks az első cég a világon, aki a technológiát haszongépjárműveknél alkalmazta.

2013-ban a Volvo Trucks megkapta az Év Minőségi Innovációja Díjat a Volvo Dinamikus Kormányzásért, a kormányzást stabilizáló rendszer kifejlesztéséért, amely nem csupán a Jean-Claude Van Damme szereplésével készült “The Epic Split“ filmnek köszönhetően vonta magára a nemzetközi figyelmet.

Tények az Év Minőségi Innovációja Díjról:

Év Minőségi Innovációja Díjat évente ítélik oda olyan cégek, szervezetek vagy magánszemélyek részére, akik jól átgondolt módszertannal innovációt hoztak létre munkájuk során és mely fejlesztéseket a jól definiálható ügyfél igényekre alapoztak.

Az Év Minőségi Innovációja Díj, mely 2007-ben került bevezetésre Finnországban, ma már a minőséget elismerő és díjazó svéd, finn, észt, lett, cseh és magyar alapítványok által is elismert. A cél az, hogy a Díj a későbbiek során más országokba is bekerüljön.

SIQ – a Svéd Minőségi Intézet – képviseli Svédországot.

I-Shift Dual Clutch működése.
I-Shift Dual Clutch működése.

Szakértők véleménye az I-Shift Dual Clutch-ról:

A Volvo Trucks I-Shift Dual Clutch egy olyan termék innováció példája, ahol egy létező megoldás, amit előzőleg sportautóknál használtak továbbfejlesztették és integrálták a tehergépjárműveknél használt hajtásláncba. A termék fejlesztés előnye, hogy lehetővé teszi a fokozatváltásokat teljesítményvesztés nélkül, így a teherautó nem veszíti el a nyomatékot a váltások között. A termék fejlődést jelent a vezethetőség,egyenletes  haladás, finomabb árukezelés, kényelmesebb munkakörnyezet, energiafogyasztás, hatékony szállítmányozás területén, mely területek egyidejűleg befolyásolják az innováció több kedvezményezettjét, mint például a gépkocsivezető, szállítmányozó cég áru tulajdonos és a társadalom általában.

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 255 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?