Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: további drágulás

A Reuters adatközlése alapján a február 2 – február 6 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 12,5%-kal lett drágább, a gázolajnál 11% volt az áremelkedés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,7%-kal erősödött. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 7, illetve 6 forintos áremelést figyelembe véve február 11-én, szerdán újabb 5-7 forintos áremelés lehetséges.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 51-56 dollár között változott, heti átlagban közel 8 dollárral, 17%-kal emelkedett az olajár. A hét utolsó napján kis korrekció volt. Az olajár emelkedését részben olyan hírek táplálják, hogy az USA-ban az olajfúrások száma tovább csökkent, Az elemzők szerint a csökkenés folytatódhat, hiszen a jelenlegi (megemelkedett) olajárszint sem felel meg egyes termelő cégek számára. Az áremelkedés második oka makrogazdasági, az Egyesült Államokban rendívül jó foglalkoztatási adat jelent meg, amely a jövőben az olajfelhasználás növekedését is jelentheti. Az olajpiaci hírek közül fontos, hogy Líbiában erősödtek a katonai összecsapások.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban mintegy két dollárral volt magasabb, mint a spot ár, péntekre a különbség növekedett. A héten az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség növekedett, mivel a Brent ár meredekebben emelkedett, mint a WTI ára. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 5,5 dollárra emelkedett.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a február 2 – február 6-a  közötti időszakban 12,5%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 12 illetve -13,5%-os volt a változás. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 11%-kal került többe, az észak-európai piacokon 11,4-11,9%-os volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten az olajár változása jelentősen befolyásolta, valamint mindkét termék esetében erős a készletezés, amely felfelé hajtja az árakat. A készletszintek igen magasak, de a raktározás folytatódik.

A forint árfolyama a február 2 – február 6 -i héten 270 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 5 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét folyamán erősebben ingadozott.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 10,6%-os áremelkedést, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 10,1-11,5%-os emelkedést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon 9,2%-os, az észak-európai piacokon 9,5-10% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása mérsékelte a dollárpiaci árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin és a gázolaj ára várhatóan 5-7 forinttal fog emelkedni február 11-én, szerdán, figyelembe véve a pénteki 7, illetve 6 forintos áremelést.

Így a benzin ára 347-350 forint/liter, a gázolaj ára a 356-360 Ft/liter közötti szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18, a gázolaj ára 19%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24,5%-kal több benzint és 26%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 261 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .