Gazdaság Hírek Közút

27,6 milliárd forint értékben újultak meg mellékutak 2014-ben

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretein belül a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint kedvezményezett 2014-ben közel 200 kilométernyi négy és öt számjegyű, erősen leromlott állapotú útszakaszt újított fel, mintegy 27,6 milliárd forint értékben.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2014-ben összesen közel 200 kilométert érintő beruházást hajtott végre. Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség volt, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is. Az útfelújítások megvalósítására összesen mintegy 27,6 milliárd forint állt a közútkezelő rendelkezésére.

Az egyes útszakaszoknál a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is. Több projektnél környezetbarát technológiákat is alkalmaztak, például mart aszfalt vagy kísérleti jelleggel gumibitumen felhasználásával.

Az országos projekt keretében az Észak-alföldi Régióban a tavalyi évben 41,8 kilométeren valósultak meg útfelújítások 6 milliárd forint értékben, megújult a Karcag-Kunmadaras összekötő út. az Ajak-Kisvárda-Záhony összekötő út, a nagyhódosi országhatárhoz vezető út, a Porcsalma-Tyukod összekötő út, és a fülpösdaróci bekötőút egy-egy szakasza.

A program révén az Észak-magyarországi Régióban 37,5 kilométernyi négy és öt számjegyű mellékút felújítására volt lehetősége a társaságnak. Mintegy 3,5 milliárd forint értékben újulhatott meg a Szikszó-Gagyvendégi összekötő út, a Gyöngyös-Verpelét-Eger összekötő út, a Vác-Acsa-Verseg összekötő út és a Borsodnádasd-Mónosbél összekötő út egy-egy kiválasztott szakasza.

2014-ben a Dél-alföldi Régióban 1,5 milliárd forint európai uniós támogatásból 8,3 kilométeren fejeződhettek be a munkálatok a Baja-Bácsszentgyörgy összekötő úton, a Szentes-Mindszent-Hódmezővásárhely összekötő úton és a Szentkirály-Tiszakécske összekötő úton.

A projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Közép-dunántúli Régióban használta fel a legnagyobb támogatási összeget. Ez azt jelenti, hogy 7,6 milliárd forintból közel 55 kilométeren vált európai színvonalúvá a mellékúthálózat a Balatonakali-Balatonszőlős, a Zánka-Nagyvázsony, a Mór-Kocs, a Devecser-Sümeg és a Devecser-Pápa összekötő úton, a padragkúti bekötőúton, illetve a Devecser állomáshoz vezető úton.

Mintegy 6,2 milliárd európai uniós forrás állt a Magyar Közút rendelkezésére a Közép-magyarországi Régióban 33,4 kilométernyi mellékút felújítására. Megújult egy-egy szakaszon a Tápiószentmárton-Cegléd összekötő út, a Vecsés-Alsónémedi összekötő út, az Újpest-Veresegyház-Galgamácsa összekötő út, a péceli, a kóspallagi és az Újhartyán-Sári bekötőút.

A Nyugat-dunántúli Régióban, Vas megyében az alsószölnöki és kercaszomori bekötőút 6,041 kilométeren 612,6 millió forintból újult meg.

Tavaly a Dél-dunántúli Régióban 15,5 kilométeren, 2,2 milliárd forint értékben történtek útfelújítások a Marcali-Galambok összekötő úton, a Szilvásszentmártoni bekötőúton és a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő úton.

A beruházások megvalósulását követően nőtt a forgalombiztonság, javult a szolgáltatási színvonal és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz azért, hogy az Új Széchenyi Terv keretében felújított útszakasz hosszú távon is kiváló állapotban maradhasson. A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs osztály

Forrás: kozut.hu
.

(Ezt a cikket 160 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .