Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: változás előtt az üzemanyagpiac

A Reuters adatközlése alapján a január 26 – január 30 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5%-kal lett drágább, a gázolajnál 1,2% volt az áremelkedés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, figyelembe véve február 4-én, szerdán nem várható árváltoztatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 45-47 dollár között változott, heti átlagban 30 centtel emelkedett az olajár. A hét utolsó napján közel egy dollárral emelkedett a napi ár, mivel bejelentették, hogy az amerikai kőolaj fúrások száma erősen csökkent az elmúlt héten, amely a jövőbeli termelés fontos indikátora. A szaudi politikai vezetők megerősítették, hogy energiapolitikájuk változatlan marad, s felmérések jelezték, hogy az OPEC januári kitermelése az előző hónaphoz viszonyítva emelkedett, mivel az angolai esport konszolidálódni látszik és a szaúdi termelés is növekedett.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban közel 4 dollárral volt magasabb, mint a spot ár, péntekre a különbség növekedett. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára pénteken közel négy dollárral megemelkedett azon hír nyomán, hogy az Egyesült Államokban a kőolaj fúrások száma jelentősen csökkent. Sok elemző a heti minimumértékeket az olajár csökkenés mélypontjának tekinti, s innen csak felfelé várja a folytatást. Mások csak korrekciót feltételeznek, s az áresés visszatérését várják az év második felében. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 4 dollárra emelkedett, mivel a Brent ára jobban drágult, mint a WTI-é.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 26 – január 30-a  közötti időszakban 0,5%-kal nőtt, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 0,5, illetve -1,1%-os volt a változás. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,2%-kal került többe, az észak-európai piacokon 1,2-1,4%-os volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten az olajár változása befolyásolta, valamint a benzin esetében az amerikai exportlehetőség mérséklődtek, ezt tükrözi az ARA ár csökkenése.

A forint árfolyama a január 26 – január 30 -i héten 275 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 1 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében alig változott.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 1,6%-os áremelkedést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 0,9%-os emelkedést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 0,7%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 1,3%-os, az észak-európai piacokon 1,6-1,7% közötti volt az árak forintban mért növekedése. Ezen a héten az árfolyam változása csak kicsit erősítette az árak emelkedését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin és a gázolaj ára várhatóan nem fog változni február 4-én, szerdán.

Így a benzin ára 333 forint/liter, a gázolaj ára a 343 Ft/liter körüli szinten marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 18, a gázolaj ára 19%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 24%-kal több benzint és 26%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 414 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .