Gazdaság Hírek Közút Útdíj

Útdíj – Az LMP továbbra is elfogadhatatlannak tartja az intézkedést

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen gyorsan, felületesen, szakmai egyeztetések nélkül vezették be az útdíjat – mondta Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-ás autóúton, az M3-as autópálya lehajtójának közelében 2014. december 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-ás autóúton, az M3-as autópálya lehajtójának közelében 2014. december 31-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szél Bernadett szerint sajnálatos, hogy a kormány nem azt a következtetést vonta le, hogy az intézkedést teljes egészében hatályon kívül kell helyeznie és bocsánatot kell kérnie az emberektől, hanem továbbra is kiáll a hibás lépés mellett.

Úgy értékelte, helyesen tették, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az elkerülő utakat nem lehet fizetőssé tenni – hangoztatta a képviselő.

Szerinte az útdíjrendszer csütörtökön bejelentett módosításai a fideszes képviselők lobbierejétől függtek, az intézkedésre senki nem tudott felkészülni, teljes káosz uralkodott az elmúlt időkben.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt, hogy az EU-támogatások felhasználása eddig mintegy 70 százalékos, pedig az elmúlt 8 évben közel 100 százalékot kellett volna elérni. Ennek oka, hogy az intézményrendszer, amely a pályázatokat meghirdette, elbírálta és végrehajtásukat értékelte, nem volt megfelelő, nem volt elegendő a szakértelem és folyamatos átszervezések voltak – vélekedett.

Arra is kitért, hogy a teljesítésekben a környezetvédelem, a közlekedési és társadalmi infrastruktúra projektjei lemaradtak, ami meglátása szerint jelzi a kormány prioritásait.

Schmuck Erzsébet megjegyezte: nem lehet tudni, hogy a 2014-2020-as szakasz új pályázati kiírásai hogyan indultak el.

A képviselő elmondta, abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank elismerte: a devizahitelek átváltásával 136 milliárd forint nyereségre tett szert, az látszik, hogy az MNB a saját hasznával foglalkozik és nem törődött a devizahitelesek problémájával. A devizahiteleket azon az árfolyamon kellett volna forintosítani, amelyen a devizát az MNB beszerezte – tette hozzá.

Végül Schmuck Erzsébet közölte, fontos, hogy a parlament külön ülésnapon foglalkozzon a devizahitelesek ügyével.

Forrás: MTI  (bbkr \ brl \ bhi)
.

(Ezt a cikket 169 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .