Gazdaság Hírek Közút Útdíj

Útdíj – Együtt: vissza kell vonni az elkerülő utakra kivetett útdíjat

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja véleménye szerint az úgynevezett próbaüzem idejére fel kell függeszteni, annak lezárulta után pedig vissza kell vonni az elkerülő utak és az autópályák bevezető szakaszaira az idei év elejétől kivetett útdíjat – erről Sértő-Radics István, az Együtt elnökségi tagja és Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő beszéltek szerdai, budapesti sajtótájékoztatójukon. A párt a megyei autópálya-matricák rendszerét viszont támogatja.

Járművek haladnak az útdíjköteles M30-as autópályán Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János
Illusztráció – MTI Fotó: Vajda János

Szabó Szabolcs arra emlékeztetett, hogy a kezdetektől tiltakoztak az útdíj bevezetése ellen, mert véleményük szerint az elkerülőutakra kivetett díj “teljes őrültség, minden szakmai szabállyal, minden szakmai elvvel szembe megy”.

Sértő-Radics István elmondta, hogy hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban részt vett egy egyeztetésen, ahová Fónagy János és Tasó László államtitkárok konzultációra hívták az önkormányzati szövetségek vezetőit valamint a mozgáskorlátozottak és a nagycsaládosok szervezeteinek képviselőit. A politikus hozzátette, hogy miután semmilyen hatástanulmánnyal nem találkoztak és nem láttak forgalomszámlálási adatokat, ezért a találkozón csak a saját tapasztalataikat tudták elmondani.

Úgy fogalmazott, amíg az “úgynevezett próbaüzem” lezajlik illetve az egyeztetések és a kalkulációk zajlanak, fel kell függeszteni az elkerülő utakra és az autópályák bevezető szakaszaira kivetett útdíjat. Remélik, hogy az eredmények rádöbbentik a kormányt, ezt a rendszert el kell törölni – hangzott el.

Arra is kitért, hogy az egyeztetésen Fónagy János azt mondta, számításaik szerint az intézkedések összességében körülbelül “nullszaldóra fognak kijönni”. Hangsúlyozta, hogy akkor viszont az Együtt szerint nincs értelme a rendszer bevezetésének. Az Együtt úgy látja, hogy a megyei matricák rendszerét fent kell tartani, az útdíjat pedig el kell törölni és ezt a kormány nevezhetné közlekedési rezsicsökkentésnek – összegzett.

Forrás: MTI  (bnd \ bdó)

(Ezt a cikket 138 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .