Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: talán még egy kicsi lefelé

A Reuters adatközlése alapján a január 12 – január 16 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,9%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 4% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,8%-kal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki 3-3 forintos árcsökkentést  figyelembe véve január 21-én, szerdán 0-3 forintos benzin és 0-2 forintos gázolaj árcsökkentés várható.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 50 dollár alatt maradt, 45-48 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 3 dollárral csökkent az olajár. A tőzsdei mozgások szerint a svájci frank árfolyam-erősödése és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi olajpiaci jelentésének nyilvánosságra hozása megmozdította az olajpiacot, s egy nap alatt közel 2 dollárral erősödött a spot Brent ára, az egy hónapos határidós ár a héten közel 3 dollárral emelkedett. Több kereskedő úgy vélte, hogy a piac elérte a mélypontját, azonban az IEA figyelmeztetett, hogy még további lefelé mutató kockázatok vannak az olajárnál. Kisebb-nagyobb olajipari cégek beruházásaik leállítását jelentették be, az olajipari szolgáltató cégek pedig jelentős létszámleépítést hajtottak végre.

A Brent 1 hónapos határidős ára heti átlagban 1,8 dollárral volt magasabb, mint a spot ár, péntekre 3 dollár fölé emelkedett a különbség. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent ára közötti különbség heti átlagban 1,5 dollárral csökkent a múlt héten, átlagosan 1,0 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára,

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a január 12 – január 16-a  közötti időszakban 4,9%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 4,3, illetve 3%-os volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,9%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 3,2-3,3%-os volt az árcsökkenés mértéke. Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése és a készletek növekedése.

A forint árfolyama a január 12 – január 16 -i héten 273 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 5 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét utolsó napján kicsit erősödött.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 3,1%-os árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 2,5%-os csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 1,2%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 2,2%-os, az észak-európai piacokon 1,4-1,5% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára január 21-én, szerdán várhatóan 3 forinttal mérséklődik, a gázolaj ára 2 forinttal csökkenhet, figyelembe véve a pénteki 3-3 forintos árcsökkentést is. Nem okozna meglepetést azonban az sem, ha az árcsökkentés elmaradna, hiszen a mediterrán piacon kívül az árcsökkenés kisebb volt, s az olajár a hét második felében drágult,

Ha lesz árcsökkentés, akkor a benzin ára 324 forint/literes szint körülalakulhat, vagy megmarad a 327 Ft-os szinten. Árcsökkentéssel a gázolaj ára 341 Ft/liter körüli szintre kerülhet, vagy a 343-as szinten marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára 17-18%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 21%-kal több benzint és 19%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

 

(Ezt a cikket 181 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .