Baleset-megelőzés Hírek Rendőrségi hírek

Jeges, csúszós utak

Beköszöntött a tél. Túl vagyunk az első hóesésen, szinte heti rendszerességgel esik ónos eső. Az előrejelzések szerint tartósan számolni kell a téli időjárási körülményekkel.

Havas út a Mecsekben, Hetvehely közelében 2014. december 29-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Illusztráció – MTI Fotó: Sóki Tamás

A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen. Vezetés közben ugyanis nem csak előre kell figyelni, hanem a két oldalsó irányból érkező gyalogosokat, kerékpárosokat és a többi gépjárművezetőt is észlelni kell.

A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket. A hőmérséklet csökkenésével a havas, jeges úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint útkanyarulatokban való haladáskor. Amíg nem történik meg az utak teljes tisztítása, erre különösen oda kell figyelni.

A téli időszakban jellemzően megnő a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő balesetek száma. A vezetéstechnikai hibákból hamarabb baleset származhat. A kisebb követési távolság, a hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, valamint útkanyarulatban való erőteljes fékezés balesethez vezethet.

Aki eddig még nem tette meg, és lehetősége van rá szereltesse fel a téli gumit, mert 7 °C alatt a nyári gumik tapadása nem biztonságos. Fontos, hogy a lábbeli, melyben vezetnek, ne legyen vizes vagy havas, ezzel megelőzve, hogy a láb menet közben le ne csússzon a pedálról. A KRESZ betartása mellett mindig a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Forrás: Police.hu

(Ezt a cikket 195 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .